Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă în luna noiembrie a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”. Obiectul prezentat – un vas ceramic de tip askos – provine de la Ciolăneştii din Deal (jud. Teleorman), din cercetările arheologice sistematice derulate de către Anton Niţu şi Alexandru Marinescu în anul 1966 pe tell-ul eneolitic gumelniţean cunoscut sub numele de „Măgura Țui”.

Vasul este unul dintre cele două, aproape identice, descoperite la Ciolăneştii din Deal. Are dimensiuni medii – lungimea: 23,5 cm, lăţimea: 16 cm şi înălţimea de 15 cm, este modelat din lut de culoare cărămiziu-gălbuie, fiind ars oxidant. Este de formă bombată, cu fundul plat şi gura uşor oblică. În partea superioară se află o toartă, ovală în secţiune. Întreaga suprafaţă a vasului prezintă urme de lustruire. Foarte probabil a făcut parte din inventarul unei locuinţe incendiate.

Vasele de tip askos, alături de cele zoomorfe şi antropomorfe şi de cele de tip rhyton, au fost încadrate în categoria vaselor cu destinaţie cultică, fiind legate probabil de libaţii.

În urma săpăturilor de pe tell-ul de la Ciolăneştii din Deal s-a stabilit stratigrafia generală a acestuia, demonstrându-se existenţa mai multor niveluri de locuire printre care două cu locuinţe incendiate, toate aparţinând culturii Gumelniţa, respectiv celei de-a doua jumătăţi a mileniul V î.Hr.

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”
Întrebare:   Cărei categorii se consideră că aparţin vasele de tip askos ?

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033, jud. Teleorman sau la email: [email protected], până la data de 27 noiembrie a.c. Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.