Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman,  organizează în perioada 24 februarie – 24 martie 2023 expoziția de desene „Dragobetele – cap de primăvară”. Expoziția este dedicată sărbătorii dragostei la români – Dragobetele – și cuprinde desene realizate de elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Alexandria și Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Alexandria sub coordonarea doamnei profesoare Cristina Mihaela Purcărea.

Sărbătorit în Calendarul Popular la 24 februarie, Dragobetele este identificat cu Zeul Cupidon, divinitate a dragostei în mitologia romană, sau cu Eros, zeul iubirii din mitologia greacă. Personificare a dragostei pătimașe, în mitologia românească este asociat cu Năvalnicul – perceput ca un fecior frumos și iubăreț, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile.

Sărbătoarea Dragobetelui este cunoscută în popor și sub denumirea de „Cap de primăvară”,  aflându-se în strânsă legătură cu întoarcerea păsărilor călătoare care revin, acum, la vechile cuiburi, pe care şi le îmbunătăţesc sau îşi fac altele. Nu întâmplător poartă numele de „Cap”. Cuvântul are, pe de o parte, înţelesul de debut al primăverii şi, pe de altă parte, de simbol religios, în calendarul ortodox fiind prăznuită la 24 februarie „Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorulˮ.

Expoziţia „Dragobetele – cap de primăvară” se înscrie în cadrul proiectului „Miniexpoziții la muzeu”

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.