Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Raluca Florentina Bojincă are 16 ani și este o talentată adolescentă din comuna gorjeană Peștișani. Foarte talentată la muzică, Raluca studiază naiul cu maestrul Ștefan Popescu la Școala Populară de Artă Târgu-Jiu și flautul cu Laurențiu Popescu. El este și cel care a descoperit că fata are ureche muzicală și a ajutat-o să pornească pe acest drum! Pentru viitor, Raluca Bojincă își dorește să devină educatoare, căci îi place să „modeleze personalitatea copiilor”.

raluca bojinca pestisani 2 raluca bojinca pestisani 4w

A împlinit 16 ani și locuiește alături de frumoasa sa familie în satul Frîncești, comuna Peștișani, o zonă bogată în tradiții și meșteșuguri populare. Raluca Florentina Bojincă este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național ,,Spiru Haret” din Târgu-Jiu, profilul pedagogic – educator-învățător. Învață foarte bine și își dorește ca pe viitor să studieze pedagogia, pentru a deveni educator. Despre familia sa are numai vorbe de laudă, căci ei o susțin mereu, necondiționat: „Părinții mei sunt oameni deosebiți și sunt modelul meu în viață. M-au susținut mereu  în ceea ce fac, nu doar în muzică și lor le datorez totul. De ce spun asta? Pentru că ei mi-au dat puterea să merg mai departe și m-au sprijinit să fiu în pas cu cerințele școlii și ale societății. Fiind singurul lor copil, toată atenția lor s-a îndreptat spre mine. Mama este momentan șomer, iar tata este electrician la CEO. Studiind pedagogia, aș dori să continui pe acest drum, dar și pe cel al muzicii, deoarece muzica mă liniștește, prin ea mă regăsesc. După terminarea studiilor liceale îmi doresc să urmez facultatea de pedagogie și să devin educatoare pentru că îmi place să modelez personalitatea copiilor”, a spus talentata Raluca Bojincă.

raluca bojinca pestisani 1 raluca bojinca pestisani 3

Adoră naiul și melodiile gorjenești

În urmă cu opt ani, în vreme ce se afla la nunta unei rude, a fost observată de maestrul Ștefan Popescu de la Școala Populară de Artă Târgu-Jiu. Profesorul și-a dat seama că micuța elevă are talent la muzică, dar și ureche muzicală și i-a sfătuit pe părinți să o înscrie la cursuri „Talentul meu a fost descoperit de actualul meu profesor de nai, domnul Ștefan Popescu. La nunta unchiului meu, acum 8 ani, am jucat în horă alături de părinții mei, iar domnul profesor a observat că am ritm și ureche muzicală, invitându-mă la cursurile Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu. Acolo am făcut pentru prima oară cunoștință cu naiul. Sunt singura din familia mea care are acest talent. Cânt la nai de la vârsta de 9 ani. Îmi place să interpretez la nai cântece populare gorjenești, atât doine, cât și sârbe. Îl admir foarte mult pe Gheorghe Zamfir. Am urmat 6 ani cursurile Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, secțiunea soliști instrumentiști-nai, avându-l profesor pe domnul Ștefan Popescu”, a declarat artista.

La liceu a descoperit un alt instrument fascinant și s-a „îndrăgostit”! „De când am venit la acest liceu am făcut cunoștință și cu flautul, avându-l ca profesor pe domnul Laurențiu Popescu, cel care m-a îndrumat să mă înscriu și în corul școlii – «Ad-Astra CNSH». Muzica, pentru mine, reprezintă un univers în care nu oricine poate să pătrundă și acolo simt că totul e posibil. Pe viitor îmi doresc să particip la cât mai multe evenimente culturale la care să promovez tradițiile noastre populare gorjenești cu instrumentul meu de suflet- naiul”, a afirmat, zâmbind, Raluca Bojincă din Peștișani.

raluca bojinca pestisani 4

Premiată la mai multe concursuri

Cât timp a fost elevă a Școlii Generale din Peștișani, Raluca a învățat dansurile populare în cadrul Ansamblului „Cânt și Joc” din Peștișani. Alături de colegii din acest ansamblu, eleva a participat la festivaluri județene, naționale si internaționale, avându-i coregrafi pe Adriana și Marian Stelea. De-a lungul anilor, Raluca Bojincă a participat la festivaluri și concursuri muzicale, unde a obținut premii care i-au încununat munca. „Am început să particip la concursuri încă din clasa a IV-a și primul meu concurs a fost la Dragotești în cadrul Festivalului «Nicolae Vlad», unde am obținut locul I. Acum doi ani am obținut locul I la Festivalurile de folclor «Tinere Talente» –  Rovinari, «La Stejarul din răscruce» – comuna Stejari, «Pe dunghița Jiului» – Turceni. La Festivalul Tineretului de la Godinești am obținul locul III și la Slatina am obținut mențiune. De asemenea, am obținut diplomă de excelență la Festivalul Național de Folclor «Cânt și Joc» pe plai dobrogean. În fiecare an particip la Festivalul Portului și Cântecului popular din Peștișani. Îi mulțumesc din suflet mamei mele care m-a însoțit și m-a sprijinit, pregătindu-mi costumele populare și încurajându-mă la toate festivalurile și concursurile la care am participat”, a spus Raluca Bojincă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.