Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ștefan N. Bobancu, directorul-proprietar al Ziarului Unirea Neamului, după ce intră în posesia unei scrisori adresate de către un nobil german unui neamț din România, face apel la români îndemnându-i să lupte împotriva germanilor și a ungurilor ce doreau a înrobi toată suflarea românească. Acesta plasează îndemnul la luptă pe prima pagină a ziarului său redactat în data de 16 august 1915.

Revoltat de cele citite în scrisoarea adresată neamțului din România, Ștefan N. Bobancu publică părți din scrisoare pe care le și explică pe înțelesul tuturor cititorilor ziarului  său pentru a nu exista neînțelegeri. Titlul dat articolului din ziar este „Nemții și Ungurii au plănuit robirea noastră. Frați Români!” și apoi continuă a-și exprima dezgustul față de „planul mizerabil” al Împăratului german și al boierimii nemțești. „Dacă Germania va eși biruitoare din răsboiul de azi va supune lumea’ntreagă, și după ce va ajunge stăpâna neamurilor de pe pământ, va săpa democrației mormântul, fiindcă democrația e o prostie, iar democrații sunt o bandă de șarlatani, care va fi aruncată în pimniți, în canaluri subpământene, unde democrații vor fi torturați în taină.”, citim în articolul din Unirea Neamului.

Ștefan N. Bobancu continuă articolul prin a explica cititorilor români ce au de gând să facă nemții și ungurii, iar la final îi îndeamnă la luptă pe cei care vor să se opună cu toată îndârjirea robiei nemțești și ungurești: „Frați români, vă rămâne să alegeți: ori robia nemțească și ungurească ori libertatea românească. Dacă alegeți robia nemțească și ungurească, stați pe loc, așteptați-o cu mâinile’n sân, că ea este la hotarele țării, ascultați de Românii corciți și înstreinați, vânduți Nemților și Ungurilor, plecați urechea vorbelor de iscariot ale simbriașilor dela gazetele bănuite, care’njură pe frații noștri chinuiți de peste hotare și veți avea robia cea mai cumplită.

Dacă alegeți libertatea, atunci pregătiți-vă cu tot ce puteți: oștenii cu armele și cu sufletul, iar voi cei rămași acasă cu topoare, cu coase, cu țepe și cu sufletul, oștenii să spulbere nemțimea și ungurimea, care ne amenință viața noastră ca neam, iar voi cei rămași acasă să curățiți țara de mișeii cari vă vând pregătindu-vă robia!”

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.