Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

  saceluStaţiunea Săcelu, din judeţul Gorj, este una dintre minunile ce reprezintă un izvor de sănătate încă din epoca romană. Apele bogate în clor, brom, iod, sulf, dar şi nămolul, au efect terapeutic asupra organismului. Turişti din toate colţurile ţării vin aici să se vindece de boli, locul fiind şi o hrană veritabilă pentru suflet întrucât natura a fost extrem de generoasă cu acest loc unde se află peisaje minunate cu păduri de castani, fagi şi tei.

IMG_0074Comuna Săcelu este situată pe culoarul pe care l-a creat râul Blahniţa, la traversarea dealurilor subcarpatice, fiind mărginită la Est de dealul Ciocadia şi la Vest de Săcelu.

Locul este recunoscut în întreaga ţară datorită apelor şi nămolului care vindecă afecţiuni ale aparatului locomotor, pareze uşoare, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale aparatului respirator, dar și afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale.

În apropierea râului Blahniţa, nu departe de drumul care te duce în centrul staţiunii, s-ar găsi o baie romană, mai exact un bazin săpat în piatră cu o adâncime de patru metri.

Aici, secole mai târziu, boierii realizau prima instalaţie de încălzire pentru a face focul să încălzească apa care, ulterior, ajungea în căzi de lemn. Abia în 1866, locul este declarat staţiune balneară, iar în 1888 se construiesc primele stabilimente. Imediat se duce zvonul acestor ape miraculoase, iar persoane importante ajung la Săcelu, conform scrierilor vremii.

„Aici își avea conacul și boierul Moangă, un bun prieten al lui Tudor Vladimirescu, așa că la trecerile sale prin zonă mergeau deseori împreună să facă băi. Prin 1900 s-au trimis analize la București, care au scos în evidență faptul că, deși izvoarele sunt în același loc, au concentrații diferite“, preciza anterior primarul localității, Florin Jurebie.

izvorTot aici se află şi izvorul Săcelata, apa care vine din acest versant are efecte tămăduitoare pentru anumite boli ale aparatului digestiv, după cum spunea tot edilul localităţii.

„Izvorul se află la o distanță aproximativ mică de centrul stațiunii. Calitățile apei acestui izvor au fost descoperite după anul 1900. Cei care vin să facă curele de tratament cu nămol fac și această cură internă, extrem de benefică pentru aparatul digestiv. Este recomandată pentru cei care suferă de gastrite, ulcer. Turiștii au în apropierea izvorului și un loc de popas, ridicat prin bunăvoința celor care au trecut pe la Săcelu”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.