Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

hercStațiunea Băile Herculane poate fi destinația perfectă pentru un sfârșit de săptămână relaxant, mai ales că aici veți putea vizita cea mai frumoasă și romantică gară din Europa, dar și clădiri vechi, care vorbesc despre măreția altor timpuri! Băile Herculane a fost vizitată de împărații Iosif al II-lea, Francisc I și împărăteasa Carolina, kaiserul german Wilhelm I, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Sisi, de regele Serbiei Alexandru, de regele Carol I al României și de regina Elisabeta, Carmen Silva. Nu degeaba împăratul Franz Iosef a numit-o „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”.

herc 5Stațiunea Băile Herculane este situată în partea de sud-vest a României, iar bazele sale au fost puse în anul 102 d.Hr., de către Împăratul Traian. Romanii au fost cei care au introdus cultul balnear preluat de la greci.

Numele stațiunii vine de la Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Elena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

Astfel, originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Potrivit documentelor, atestarea stațiunii datează din anii 153 d.Hr., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi: „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință”.

Minunata gară din Herculane

herc 1Stațiunea Băile Herculane nu este renumită doar pentru apele sale termale, ci și pentru frumoasa gară veche de mai bine de 130 de ani.

Portalul de turism YouVisit.info a anunțat, nu de mult, că locul cu cel mai romantic peron din Europa se află chiar în România. Este vorba despre Gara din Băile Herculane, cu minunatul ei peron cu iederă, care te transpune în altă lume. De cum dai cu ochii de frumoasa clădire a gării, construită după 1878, în perioada deschiderii liniei ferate Timişoara – Caransebeş – Orşova – Vârciorova (10 unie 1879), te cucerește! Construită într-un stil baroc austriac cu elemente eclectice, după modelul unei cabane de vânătoare a casei imperiale, Gara din Băile Herculane era poarta de intrare în ceea ce kaiserul Franz Iosef numea „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”.

herc 7Imagini din Băile de altădată

Într-o ilustrată de la începutul anilor 1930, apare una dintre magnificele clădiri din Herculane. Doar privind această fotografie îi dăm dreptate Împăratului Franz Iosef! Într-o altă ilustrată, din 1900, putem admira o altă clădire din stațiune. Pe cele mai multe dintre cărțile poștale apărea celebra statuie a lui Hercules.

Preferată și de tineri și de vârstnici

Cei care merg frecvent aici, la tratament, știu deja că apele termale sunt benefice sănătății. Posibilități de tratament: aerohelioterapie, băi termale, în bazin descoperit, băi termale sulfuroase și sărate,în vane și bazine acoperite; buvete pentru cură internă cu ape minerale, instalații de hidrotermoterapie (și saună), electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, în bazine; inhaloterapie; cură de teren. La Băile Herculane, mai ales în ultimii ani, după deschiderea mai multor ștranduri, vin și tinerii din zona Olteniei și nu numai.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.