Spectacol dedicat Centenarului la Peștișani! Gheorghe Turda și Radu Ciordaș vor cânta la eveniment

Spectacol dedicat Centenarului la Peștișani! Gheorghe Turda și Radu Ciordaș vor cânta la eveniment

- in Slider, Ştiri locale
0
578 vizualizari

Sâmbătă, 13 octombrie, în sala de festivități a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din comuna Peștișani, începând cu ora 10:00 va debuta seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. La evenimentul numit „Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918 în conștiința locuitorilor zonei Peștișani-Gorj” se vor susține alocuțiuni, se va reconstitui o luptă, se va prezenta armament și echipament militar, iar atmosfera va fi întreținută de interpreții de muzică populară Gheorghe Turda și Radu Ciordaș.

După intonarea Imnului Național, primarul Cosmin Pigui va susține alocuțiunea de deschidere a evenimentului, fiind urmat de alocuțiuni ale autorităților județene. În continuarea programului, vor fi prezentate date istorice de către profesori, un medic, un jurnalist și un avocat, iar președintele Federației „Societatea civilă românească” va prezenta Declarația-rezoluție a acesteia. După Imnul Unirii de la ora 12:05, va urma și spectacolul folcloric susținut de Gheorghe Turda și Radu Ciordaș.

Prezentările de armament și de echipament militar din Primul Război Mondial, al cărui coordonator va fi profesorul universitar Horea Șerbănescu, vor avea loc în curtea Liceului Tehnologic. Tot aici vor fi prezentat și lucrări criptate ale lui Gheorghe Matei, inspirate de lucrările lui Constantin Brâncuși și care sunt dedicate Centenarului.

Intonarea Imnului Național al României va încheia evenimentul în Dealul Frânceștilor, în zona „La Gonța”- spre Curături.

Cei care au făcut posibilă organizarea evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri sunt autorităţile locale din Peştişani, cu sprijinul liceului din localitate, al Fundaţiei „Casa Brâncuşi-Hobiţa” şi al Federaţiei „Societatea civilă românească” din Bucureşti.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.