Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Daniela Popescu, soprana Gorjului, plecată din comuna Stejari, își va lua mâine zborul către capitala Angliei, pentru a studia la una dintre cele mai prestigioase universități de muzică din lume, Royal College of Music.

daniela popescu (27)

Daniela a fost la un pas să renunțe la visul său din cauza lipsei banilor. A anunțat universitatea că nu poate să urmeze cursurile, pentru că bursa oferită, de 5.000 de lire sterline pe an, nu ar fi acoperit costurile de cazare și hrană.

Imediat, reprezentanții universității au contactat-o și i-au oferit o bursă mai mare, pentru că nu au dorit să piardă un mare talent și o voce remarcabilă. În România, Daniela nu a găsit un sprijin financiar, deși pe perioada liceului, la „Dinu Lipatti“, a fost ajutată financiar de o firmă din Târgu Jiu și a beneficiat și de o bursă oferită de Fundaţiei Principesa Margareta:

„O să mă ajute Royal College of Music și taxa de școlarizare este achitată dintr-un împrumut oferit de statul englez, care trebuie returnat după ce te angajezi și ai un anumit venit anual. În țară nu am găsit susținerea financiară necesară. Tot proiectul meu și al universității a fost în pericol, pentru că nu aveam banii necesari, așa că a trebuit să discut tot cu cei de la universitate.

Pentru că își doresc foarte mult să studiez, au făcut mari eforturi pentru a-mi oferi o bursă mai mare. Mi-au mărit bursa de la 5.000 de lire sterline la 6.500 de lire sterline. Le-am spus că nu pot să vin, dar m-am trezit cu numeroase mail-uri de la ei în care îmi spuneau că încearcă să-mi mărească bursa. Ideea e că m-ar fi ajutat foarte mult să am un suport de început. Am fost ajutată de oameni cu suflet din Gorj pe perioada liceului“.

Va studia chiar cu șeful Catedrei de canto clasic

Daniela Popescu își dorește foarte mult să ajungă în Londra  să studieze și atunci s-a hotărât să plece cu orice riscuri.

„Mi-am găsit curajul să înfrunt viața, mi-am luat biletele de avion și am decis să plec pentru că trebuie să plec și să studiez acolo, pentru că este cel mai bun colegiu din Europa. M-am gândit că am acolo o rudă mai îndepărtată, care poate să-mi faciliteze angajarea part-time.

Sunt dispusă să muncesc foarte mult pentru a studia la Royal College of Music. O să închiriez o locuință. Nu pot să stau în campusul universitar, pentru că este extrem de scump. Știu că va fi foarte greu să lucrez și să urmez studiile. Merg cu un risc, dar deviza mea de viață este «Totul sau nimic». Universitatea mi-a creat tot felul de facilități și mulțumesc pentru aceste lucruri. Plec din România puțin dezamăgită, pentru că eu iubesc această țară, dar pentru cariera pe care mi-am ales-o în țară nu găsesc multe oportunități“.

Daniela va începe cursurile Royal College of Music chiar de săptămâna viitoare. Ea va studia chiar cu șeful Catedrei de canto clasic, Nicholas Sears, un reputat profesor.

Cea mai bună elevă din România

Daniela a început de când era foarte mică să cânte în curtea casei sale melodii de muzică populară şi de muzică clasică, pe care le-a învăţat singură, de la radio. A participat la mai multe festivaluri de muzică populară desfăşurate în judeţul Gorj şi s-a clasat pe primele locuri, fără o pregătire specială, cu toate că a concurat care se pregăteau de mult timp.

Părinţii i-au fost printre primii îndrumători, tatăl ei cântând la mai multe instrumente. În clasa a VI-a, Daniela s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, la cursul de pian clasic, condus de către profesorul Aurel Popescu, cel care a descoperit, alături de Viorel Gârbaciu, fostul director al instituţiei, talentul imens al acesteia. În anul 2012, Daniela a fost numită solista Orchestrei de cameră „Lyra Gorjului“.

La unul dintre spectacolele susţinute de ea au asistat şi muzicologi din Bucureşti, care au îndrumat-o să urmeze un liceu de muzică din Capitală. Ceea ce a şi făcut, intrând prima la secţia de canto clasic la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“ din Bucureşti. Soprana Daniela Popescu a absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“ din Bucureşti și a obținut an de an primul loc în țară la Olimpiada națională de canto clasic.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.