Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Autoritățile din comuna Scoarța au organizat un eveniment deosebit duminică, ziua în care veteranul de război Ion Gh. Negrea a împlinit 95 de ani. Bătrânul este singurul veteran în viață din comuna Scoarța, așa că la inițiativa unui fiul al satului, și anume colonelul în rezervă Bebe Dobre, veteranul Negrea a avut parte de o zi de naștere memorabilă. „Tata a fost rănit la Podul Iloaiei, la nord de Iaşi, în data de 25 aprilie 1943. L-au preluat şi l-au dus la spitalul de campanie; mi-a povestit tatăl meu cum se călca pe cadavre; le luau uniformele şi îi băgau în tranşee şi trăgeau pământ peste ei. A fost marcat profund, dar a rămas pozitiv, ceea ce l-a ţinut în viaţă”, a povestit fiica veteranului.

    

A luptat pentru libertatea patriei și a fost dispus să își dea viața pe front pentru idealurile sale. A crezut mereu în Dumnezeu și își amintește și acum că se ruga să îl ocrotească, pentru a se putea întoarce la familia sa din Scoarța. Veteranul de război Ion Negrea a împlinit 95 de ani duminică, atunci când a și fost sărbătorit într-un mod special de către autoritățile locale, la inițiativa lui Bebe Dobre și a primarului Ion Stamatoiu din Scoarța. „În localitatea Scoarţa, un singur veteran de război mai este în viaţă (…) la împlinirea vârstei de 95 de ani, ne-am gândit, împreună cu domnul primar și cu Asociaţia Cultul Eroilor Târgu-Jiu, să organizăm un ceremonial de sărbătorire a dânsului. Este un lucru deosebit să ai aproape un om de 95 de ani, să poţi să-i vorbeşti şi să împărtăşeşti anumite gânduri ale dânsului. Dânsul este un model de viaţă şi de comportament”, a spus Bebe Dobre, colonel în rezervă. Și pentru primarul Ion Stamatoiu veteranul Negrea este un model demn de urmat. „Merită tot respectul nostru. La 95 de ani este ca argintul viu; din câte am înţeles de la familie, se ocupă de treburile gospodăreşti. Nea Ion, cum i se spune la noi în zonă, este un exemplu şi Primăria Scoarţa, Consiliul Local, Liga Pensionarilor şi nu numai, l-am sărbătorit într-un cadru festiv. I-am înmânat o diplomă de excelenţă din partea Primăriei. Îi doresc multă sănătate şi viaţă lungă alături de familia sa frumoasă”, a declarat primarul Ion Stamatoiu.

Dragostea de patrie și credința în Dumnezeu, cele două idei majore din viața veteranului

La 95 de ani, veteranul Ion Negrea își amintește perfect zilele în care a luptat pe front și ce temeri îi chinuiau ființa: „În război nu a fost uşor. Stăteai în tranşee şi se trăgea cu cartuşe şi trasoare. Am fost şi rănit am fost tratat în spital. În fiecare zi, când eram în război, m-am închinat şi am zis: Doamne, dă-mi să scap şi fac o pomană cu oale şi ulcioare pline cu vin. Și am făcut! (…) Pentru viitor îmi doresc doar sănătate. Cum am ajuns la 95 de ani? Păi am mers mult pe jos, nu am băut, nu am mâncat mult şi nu am umblat nici după muieri”, a spus Ion Negrea.

Un model pentru urmașii săi

La evenimentul organizat la Primăria Scoarța, au participat toți membrii familiei veteranului de război. „Tatăl meu ne-a dat sfaturi şi îndemnuri pentru a păstra memoria eroilor, a celor care au luptat pe front pentru integritatea ţării şi pentru neamul românesc. (…) Ne-a povestit momentul în care a fost împuşcat în picior, cum a simţit o căldură şi a încercat să meargă câţiva paşi până când a întâlnit o căsuţă în care era bătrână; i-a cerut bătrânei o cană cu apă, iar ea a venit cu o cană cu lapte. A fost oaza care l-a făcut să rămână în viaţă: acel lapte. A fost rănit la Podul Iloaiei, la nord de Iaşi, în data de 25 aprilie 1943. L-au preluat şi l-au dus la spitalul de campanie; mi-a povestit tatăl meu cum se călca pe cadavre; le luau uniformele şi îi băgau în tranşee şi trăgeau pământ peste ei. A fost marcat profund, dar a rămas pozitiv, ceea ce l-a ţinut în viaţă. Acum şi-a propus să ajungă la vârsta de 100 de ani şi cred că îşi va îndeplini visul”, a povestit fiica bătrânului.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.