Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ca urmare a apariției în spațiul public al unor noi speculații, lansate de comitetul Sindicatului Artiștilor Instrumentiști ai Filarmonicii de Stat Sibiu, cu privire la creşterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivelul instituţiei conform Transparenţei Instituţionale şi a Strategiei Naţionale Anticorupţiei, Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, a ținut să lămurească acest lucru.

„Anul 2022 a fost unul deosebit de bun pentru Filarmonica de Stat Sibiu, cu semnificative creșteri la toți indicatorii, fie că vorbim despre numărul de evenimente culturale organizate, spectatori, încasări sau investiții.

În urma finalizării evaluării managementului Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru anul 2022, comisia de evaluare stabilită prin Dispoziția Președintelui Consiliului Județean Sibiu nr. 16/2023 a acordat nota 10. Comisia de evaluare a acordat nota maximă în urma unei analize foarte complexe asupra activității instituționale din anul 2022.

Consider că rezultatul evaluării reflectă în mod obiectiv munca noastră. Am reușit să îndeplinim țintele stabilite, să răspundem tuturor provocărilor și chiar să facem pași importanți în misiunea noastră de a oferi un model de funcționare european. Inițiativa artistică este dublată de un efort semnificativ al echipei administrative, pe care o coordonez împreună cu cei doi directori, doamna Mariana Preda și domnul Remus Rus, iar toate proiectele noastre sunt posibile datorită sprijinului constant și consistent de care ne bucurăm din partea Consiliului Județean Sibiu, Primăriei Sibiu, tuturor partenerilor instituționali, comerciali, culturali și media, cărora le mulțumim!
Angajatul în cauză a participat și a câștigat concursul de angajare din ianuarie 2020 pentru un post de artist instrumentist pe durată nedeterminată.

După anunțarea rezultatului concursului, Filarmonica a înregistrat CEREREA acestuia de a i se încheia un contract pe durată DETERMINATĂ, muzicianul motivând nevoia de a beneficia la cerere de subvenția legală pentru cazare. Conducerea a aprobat cererea, a emis conform legii decizia de angajare pe durată determinată, atacabilă în termen de 20 de zile la Tribunalul Sibiu.

Conform legii, contractele pe durată determinată pot avea o durată maximă de 36 de luni (3 ani). La încheierea acestei perioade, respectiv din anul 2023, conform legii, angajatul poate beneficia cu acordul părților de un nou contract individual de muncă pe durată determinată pentru o perioadă de maxim 3 ani. Urmând procedurile legale, după consultarea și avizul pozitiv al Consiliului Administrativ, i s-a oferit angajatului un nou contract individual de muncă pe durată determinată.
Angajatul a refuzat să îl semneze, dar noi încă păstrăm deschisă această opțiune și așteptăm revenirea colegului nostru la sediu, ca membru al orchestrei. Legea nu permite transformarea unui contract individual de muncă pe durată determinată în contract de individual de muncă pe durată nedeterminată.

Pentru că ne dorim să colaborăm mai departe cu colegul nostru, Filarmonica i-a oferit, în această săptămână, un contract de colaborare în orchestră pe care acesta l-a acceptat.

Însă cerința sindicatului de a transforma un contract individual de muncă pe perioadă determinată în contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată depășește prevederile legale.

În legătură cu transparența instituțională, precizăm că organismele de consultare pe care, legal, instituția le are ladispoziție sunt Consiliul Administrativ – cu rol deliberativ – și Consiliul Artistic – cu rol consultativ. Și în această speță, cele două organisme au fost consultate și am aplicat întocmai avizul pe care l-am primit. Biroul meu este deschis pentru toți cei care doresc să comunicăm și să căutăm soluții într-un cadru civilizat și elevat.

De asemenea, sunt deseori prezent pe scenă printre colegi, primesc sugestii și feedback-uri și pe toate acestea încercăm să le armonizăm cu legislația pe care o avem la dispoziție. Depunem un efort susținut pentru a aduce la un numitor comun pozițiile contrare care apar firesc în orice colectiv. Uneori ne este tuturor greu să trecem peste unele reacții surprinzătoare ale unor colegi, dar speram că la un moment dat să găsim ținta comună.

Aplicarea riguroasă a legii implică parcurgerea unor proceduri obligatorii care prelungesc procesul de adoptare a deciziilor, dar cu înțelegere și înțelepciune sunt convins că în final ne putem atinge cu toții scopurile, dacă acestea respectă toate reglementările.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.