Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Seminarul „Oportunități de formare și perfecționare profesională – Bune practici în soluționarea unor probleme de ordin social prin serviciile acordate comunității” s-a desfăşurat, ieri, la sediul Centrului de Zi “Christian” pentru persoane cu dizabilități din Târgu Jiu.


Deschiderea evenimentului a fost făcută de Mircea Andrei, președintele Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia, care a subliniat importanța serviciilor sociale dezvoltate la nivelul comunității, colaborarea între diferiți actori sociali și sustenabilitatea unor proiecte bazate pe nevoile existente:

„Am dorit să existe un schimb de bune practici privind existența și necesitatea unor centre la nivelul județului nostru și importanța înființări și licențierii serviciilor sociale, iar pe de altă parte rolul hotărâtor pe care îl pot juca parteneriatele public-privat. Înființarea centrelor de zi este foarte importantă și reprezintă o alternativă viabilă la sistemul rezidențial prin îngrijirea și supravegherea în comunitate a persoanelor vulnerabile”.

65 de participanţi au fost prezenţi la seminar

La acest eveniment au luat parte 65 de participanți, atât din cadrul autorităților publice locale, furnizori de servicii sociale, cât și reprezentanţi ai unor ONG-uri. „Persoanele ce prezintă anumite vulnerabilități și a căror prezență la nivel social, economic şi educațional este una scăzută, au nevoie de susținerea noastră a tuturor.

Existența multiplelor oportunități de finanțare pot face posibil, în contextul actual, a reabilitării multor clădiri ce pot fi puse la dispoziție pentru dezvoltarea de servicii sociale, iar înființarea acestora vor putea crea noi locuri de muncă la nivelul localităților“, a spus Daniel Andrei, şeful Centrului de zi „Christian” .

Cinci ani de funcţionare a Centrului „Christian“

Pe parcursul întâlnirii, Felicia Andrioni, Lector Univ,. Dr. în asistență socială, din cadrul Universității din Petroșani, a subliniat importanța formării profesionale și a perfecționării asistenților sociali și dezvoltarea unui cadru optim privind implementarea unor proiecte sociale de succes.

Reprezentații în domeniul asistenței sociale de la nivelul județului Gorj au susţinut că implicarea comunităților de la nivel local nu trebuie să se reducă doar la acordarea de prestații sociale, ci la dezvoltarea de servicii bazate pe nevoile comunității. S-a scos în evidență că existența unei atitudini pozitive poate depăși barierele de ordin economic, social și uman în implementarea de proiecte sociale.

„Prin acest seminar ne-am propus să reflectăm asupra cunoștințelor privind anumite modele de bune practici existente în comunități, iar pe de altă parte să ne alăturăm provocărilor cu care se confruntă anumite categorii de oameni și împreună să găsim soluții pentru rezolvarea problemelor de natură socială de la nivelul localităților din județul nostru.

De asemenea, importanța factorilor determinanți în sistemul de asistență socială o reprezintă formarea continuă a asistenților sociali. Evenimentul a avut loc în contextul împlinirii celor 5 ani de activitate a Centrului de zi “Christian”, prezentându-se principalele activități desfășurate, a obținerii premiului asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilități, acordat cu ocazia Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială, de către un angajat al centrului, iar pe de altă parte, dorința de schimb de experiență între profesioniștii din domeniul social și diseminarea de bune practici ale unor exemple de proiecte care ar putea fi multiplicate în alte comunități.

Centrul de zi “Christian” își propune prevenirea marginalizării sociale şi izolării persoanelor cu dizabilități prin oferirea unui cadru adecvat de recuperare, consiliere socială și psihologică, socializare și petrecere a timpului liber, activităţi socio-culturale și de terapie ocupaţională, dezvoltarea abilităţilor de a lucra pe calculator, mediatizarea informaţiilor cu privire la problematica persoanei cu handicap, centrul fiind însuși un model de bună practică în sistemul de asistență social“, a declarat Daniel Andrei.

Seminarul a fost organizat de Asociația Persoanelor cu Handicap din Oltenia.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.