Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Centenarul trecerii în nemurire a eroinei poporului român, Ecaterina Teodoroiu, va fi marcat marți, 22 august, printr-o amplă manifestare omagială și comemorativă organizată de către autoritățile locale și  județene, la Târgu Jiu. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Gorj, principalul organizator, evenimentul este cel mai complex program cultural al acestui an. De la ceremoniale religioase, militare, la sădirea unui stejar al recunoștinței, la momente artistice evocatoare, la seara de filme în aer liber sunt doar câteva din activitățile programului.

 

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj va comemora, în acest an, 100 de ani de la moartea Eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, printr-o amplă manifestare cultural-artistică. Totul va începe în dimineața zilei de 22 august, cu o slujbă de pomenire ce va avea loc la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, lăcaș de cult în care Ecaterina sau Cătălina de Jii primea sfânta taină a botezului! La prânz va avea loc unul dintre cele mai speciale momente ale zile: sădirea unui stejar al recunoștinței la Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu-cartier Vădeni. La această frumoasă activitate vor participa reprezentanți ai Asociației Cercetașilor Tradiționali din România- Filiala Gorj, Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria”- Filiala Gorj, elevi de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, de la Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, reprezentanții Consiliului Județean Gorj, Instituției Prefectului Gorj, Primăriei Municipiului Târgu Jiu, ai instituțiilor județene de cultură, urmașii Ecaterinei Teodoroiu etc. „Județul Gorj respiră istorie și cultură! În municipiul Târgu-Jiu există două locuri emblematice pentru istoria noastră națională: Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu și Ansamblul de pe Calea Eroilor creat de Brâncuși. La Biserica din Vădeni, acolo unde Eroina de la Jii a fost botezată, va avea loc pe 22 august, la ora 11,00 o slujbă de pomenire și apoi vom merge la Casa Memorială pentru a planta un stejar, ca semn al recunoștinței față de sacrificiul eroilor!”, a spus profesorul Andrei Popete Pătrașcu, vicepreședintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria”.

După amiază, în Piața Prefecturii din Centrul Municipiului Târgu Jiu- la Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu” vor avea loc instalarea Gărzii de Onoare, alocuțiuni evocatoare, moment artistic evocator susținut de Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, depunere de coroane, dar și un moment foarte special: „Onor la erou” (Stingere).  Va avea loc și defilarea Gărzii de Onoare, dar și o procesiune „”In memoriam” pe Axa ”Constantin Brâncuși” (Masa Tăcerii-Biserica Sfinții Apostoli ” Petru și Pavel”- Coloana Infinitului). În Parcul Coloanei fără Sfârșit va avea loc o proiecție filme de la ora 19,20: Documentar  „Cătălina Teodoroiu- Eroina poporului român”-realizat de Dorin Brozbă; Film artistic „Ecaterina Teodoroiu”.

Insigne și medalii omagiale

Pentru acest eveniment, Consiliul Județean Gorj a realizat medalii omagiale cu efigia:  „Ecaterina  Teodoroiu. 100 de ani de la trecerea în Eternitate. 1917 – 2017”.  „Medalia este un omagiu adus Eroinei de la Jiu, ca un arc peste timp, păstrând vie în memoria posterității personalitatea, faptele de arme și sacrificiul său, la 100 de ani de la  moarte. Cu același prilej, au fost realizate și insigne de rever Centenar Ecaterina Teodoroiu, cu portretul colorizat al eroinei.  Atât medaliile omagiale cât și insignele vor fi oferite din partea reprezentanților Consiliului Județean Gorj invitaților prezenți la manifestarea comemorativă din ziua de 22 august”, a declarat Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.