Muzeul Cărții și Exilului Românesc celebrează 89 de ani de la nașterea lui Bujor Nedelcovici, un important scriitor român care a trăit în exil și a contribuit la cultura română prin donațiile sale. Bujor Nedelcovici s-a născut pe 16 martie 1936 în Bârlad. A terminat Facultatea de Drept în 1959 la București și a lucrat un an ca avocat, dar a fost nevoit să renunțe din cauza problemelor politice, lucrând apoi timp de 12 ani pe șantiere și în uzine.
În 1982, a început să lucreze la Asociația Scriitorilor din București ca secretar pe secțiunea de proză și ca redactor-șef la “Almanahul literar”.
În 1987, s-a mutat în Franța, unde a obținut azil politic și mai târziu cetățenia. A lucrat ca redactor la revista “Esprit”, unde a publicat diverse lucrări.
În 1989, a fondat o Societate a Scriitorilor Români în exil la Paris și a devenit membru al unor organizații literare importante. A venit în România de mai multe ori după 1989, dar a rămas și în Paris.
A primit multe premii pentru lucrările sale, inclusiv Premiul Asociației Scriitorilor din București pentru romanul „Noaptea”, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru „Zile de nisip”, și Premiul Libertății al Pen Club Français pentru „Le second messager”. A murit pe 18 noiembrie 2023, la Paris.
Colecția de materiale ale lui Bujor Nedelcovici include cărți, reviste, corespondență, fotografii, recenzii de film și materiale audio-video, precum și manuscrise ale operelor sale. De asemenea, colecția conține lucrări ale unor autori renumiți precum Homer, Shakespeare și Tolstoi, dar și documente despre viața sa publică și privată, inclusiv corespondență cu diverse personalități culturale. Fotografii și recenzii de film completează fondul său de lucrări.