Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Autoritățile județene, alături de Primăria Padeș și alte instituții partenere vor organiza duminică, 4 iunie, un spectacol evocator închinat împlinirii a 196 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, la Padeș. De asemenea, pe 3 iunie, la inițiativa profesorului universitar Gheorghe Mecu, la Baia de Fier, va fi dezvelit bustul pandurului.

 

Deoarece anul acesta se împlinesc 196 de ani de la Revoluţia din 1821, la Muzeul și Casa  Artelor din Baia de Fier, înființat cu ani în urmă de academicianul Gheorghe Mecu, va avea loc sâmbătă, 3 iunie, un eveniment dedicat acestui moment. Astfel, la inițiativa profesorului universitar Gheorghe Mecu a fost realizat de către sculptorul Constantin Sinescu un bust al lui Tudor Vladimirescu, statuie ce va fi dezvelită sâmbătă, în prezența autorităților locale și județene. „Va avea loc un moment în memoria lui Tudor Vladimirescu, figură istorică reprezentativă pentru județul Gorj. Deoarece se împlinesc 196 de ani de la Revoluția de la 1821 și cum anul acesta am mai dezvelit și bustul lui Constantin Brâncuși, domnul sculptor Sinescu a realizat și bustul pandurului Tudor Vladimirescu. De sâmbătă, în curtea Muzeului Etnografic și a Casei  Artelor din Baia de Fier vom avea busturile celor două personalități atât de marcante. Dezvelirea bustului va avea loc în prezența autorităților de la județ, a unui grup de soldați însoțiți de comandantul dumnealor-veniți de la Garnizoana Târgu-Jiu, a unor invitați de la București și a primarilor și elevilor din Baia de Fier, Novaci, Bumbești-Pițic, Polovragi, Alimpești. Prezenți vor fi și membri ai Fiilor Gorjului”, a spus academicianul Gheorghe Mecu, președinte al Asociației Cultural-Științifice „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier.

 

Manifestări și la Padeș

Sub denumirea „Fiii Gorjului-Întoarcerea acasă. Imn în Câmpia Padeșului” va avea loc duminică, 4 iunie, la Padeș o întâlnire a Fiilor Gorjului, dar și un spectacol evocator dedicat Revoluției lui Tudor Vladimirescu. Evenimentul începe la ora 10:00, cu un semnal de trompete şi intonarea imnului de stat. Cu această ocazie se va organiza o slujbă de pomenire pentru Tudor Vladimirescu şi pandurii săi. La eveniment vor participa prefectul de Gorj, Ciprian Florescu; preşedintele Consiliului Judeţean, Cosmin Popescu; preşedintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului”, Alexandru Păsărin; istoricul Gheorghe Nichifor, dar și alte numeroase personalități din județul nostru și din țară, autorități locale, elevi. Evenimentul va fi marcat şi de un moment literar-muzical susţinut de Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”.

Distribuie:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.