A sculptat „Domnișoara Pogany“ dintr-o cărămidă de tip BCA. Unde se află inedita lucrare!

A sculptat „Domnișoara Pogany“ dintr-o cărămidă de tip BCA. Unde se află inedita lucrare!

- in Reportaj, Romania civila, Slider
0
135 vizualizari

La Centrul de zi „Christian” se află renumita sculptură „Domnișoara Pogany“ a lui Brâncuși. Este vorba de o reproducere realizată de către un beneficiar al centrului pentru persoanele cu dizabilități, dintr-un material neobișnuit, respectiv cărămidă de tip BCA. 

Autorul „Domnișoarei Pogany” din cărămidă tip BCA este Corneliu Negreanu, un beneficiar al  Centrului „Chrtistian“, în vârsta de 63 de ani, care suferă de o problemă neurologică, în urma unui accident suferit în tinerețe. Acesta frecventează zilnic centrul pentru persoane cu dizabilități din Târgu Jiu, unde și-a redescoperit pasiunea pentru pictură și, mai nou, pentru sculptură. Corneliu Negreanu a găsit pe stradă o cărămidă de tip BCA și s-a gândit că este materialul perfect din care s-o realizeze pe „Domnișoara Pogany“: „Este făcută dintr-o cărămidă tip BCA care este folosită în construcții. Am găsit cărămida pe stradă. Am cioplit cărămida cu două cuțite și cu o lingură. Am lucrat în jur de două săptămâni la «Domnișoara Pogany». I-am dat o patină din lapte de ipsos, pentru a acoperi orificiile, deoarece avea multe porozități“.

Corneliu Negreanu a realizat mai multe lucrări pe care le-a donat Centrului, acestea fiind expuse în cadrul unității. Pe lângă picturi, acesta a mai realizat lucrări de traforaj, pirogravură și chiar sculptură.

A urmat cursuri de pictură

Corneliu Negreanu a urmat, în timpul liceului, cursurile de pictură și de teatru ale Școlii Populare de Artă. „În paralel cu liceul am urmat cursurile Școlii Populare de Artă, la pictură și teatru“, a precizat Corneliu Negreanu. Și-a redescoperit pasiunea pentru arta plastică după ce a început să frecventeze Centrul „Christian“: „Aici fac diferite lucrări, de la pirogravură și traforaj și până la picturi. Am început cu traforajul și apoi am început să și pictez“.

A alunecat pe scări

Corneliu Negreanu a suferit un accident nefericit în tinerețe și nu și-a mai putut urma visul de a deveni actor: „A alunecat pe scările unui magazin și s-a lovit la cap: „Imediat după ce am terminat liceul, am căzut pe treptele Magazinului Parângu și m-am lovit la cap. Am intrat în comă și mi s-a format un cheag de sânge la cap. Am avut noroc cu tata că lucra la Ambulanță și am fost dus la Spitalul nr. 9 din București, unde mi-a fost scos cheagul de sânge. Am rămas cu probleme neurologice”.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.