Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Târgujianca Andreea Romina Vieru studiază filologia la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din municipiu, iar de mai bine de doi ani de zile a descoperit poezia. Scrie versuri inspirată de viață, natură, trăiri și spune că lumea arată în versuri! Spune, zâmbind, că poezia face parte din ființa sa.

Elev silitor, Romina Vieru a absolvit Școala Gimnazială „ Constantin Brâncuși cu media 8,52 și a intrat la liceul dorit. Se descrie ca fiind un tânăr hotărât, ambițios și conștient de ceea ce poate realiza. „Evaluarea națională nu a fost atât de problematică precum emoțiile care m-au încercat. Ca pregătire, pot să spun că am muncit destul de mult, însă fiind o fire emotivă, lucrurile nu au decurs exact așa cum plănuisem. Este încă devreme, însă m-am gândit de nenumărate ori la ce facultate aș vrea să urmez, iar acum oscilez între cea de drept și cea de psihologie. O viitoare cariera la care visez ar fi cea de psiholog criminalist, însă și gândul că aș putea deveni avocat îmi surâde. Prefer să îmi fac planuri bine puse la punct, cât mai devreme posibil, urmându-le întocmai”, a spus Romina Vieru.

Cum a descoperit poezia

Romina scrie versuri complexe, profunde care trădează o maturitate extraordinară. Totul a început în urmă cu mai bine de doi ani, când a participat la un concurs de creație. „Eram în clasa a VII-a, iar doamna profesoară de limba română mi-a propus să particip la un concurs cu această temă: poezia. Așa am descoperit dragostea pentru această artă a cuvintelor. Printre poeții mei preferați se numără George Bacovia, care mă atrage prin modernitatea și originalitatea sa, de asemenea Ion Minulescu deține un loc important, uimindu-mă cu lirica lui dusă la marginea celui mai autentic simbolism. Pe de altă parte, obișnuiesc să citesc și Ana Blandiana, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu și mulți alții. În afară de poezie, iubesc romanele clasice, dar și cele actuale. Mai scriu și scurte texte epice și diferite descrieri. Nu am ținut socoteala cărților citite, însă pot afirma că nu există o săptămână în cursul căreia să nu fi citit măcar o carte”, spune eleva.

Viața, inspirația micuței poete

Versurile Rominei sunt despre viață, sentimente, natură și multe altele. Pentru talentata elevă, poezia face parte din ființa sa. „Ca surse de inspirațtie folosesc tot ce mă înconjoară. Poeziile reprezintă exact ceea ce simt. Sigur, ar fi o experiență minunată să pot dita un volum de versuri. Au existat momente în care m-am gândit serios la crearea unei povești pentru o carte, de exemplu. Scrisul, poezia, toate acestea pentru mine sunt o alinare. Pentru mine, poezia e o parte din suflet, sentimentele mele metamorfozându-se în versuri. Ca de final aș vrea să spun că încurajez și susțin toți adolescenții care împărtășesc aceeași pasiune, fiindcă trăim în perioada în care e “ciudat” să simți altfel”, a declarat Romina Vieru.

Discuție macabră

de Romina Vieru

Hai moarte, să vorbim deschis

Încearcă-n ochi să mă privești

Din tot acest infinit abis

De ce pe mine mă dorești?

Intră-n casă, ia un loc

Trupul ţi-e cam amorţit

Moarte, ăsta-i un joc?

Of, ce reguli i-ai găsit…

Răspunde-mi sincer la-ntrebări

Și nu te rușina de mine

Îţi plac aceste lumânări?

Sunt aprinse pentru tine!

Te simţeai prea singură?

De ce la mine te-ai oprit?

Dacă nu vorbești cu mine,

De ce moarte-ai mai venit?

M-ai auzit chemându-te?

Acum parcă te-nţeleg…

Moarte, au fost doar cuvinte

Îmi dai voie să le neg?

Mă privești cu-atâta jint

Deodată-mi pari cam supărată

Ești în doliu de mult timp

Moarte, ai zâmbit vreodată?

Te ridici, chiar te grăbești?

De ce vrei să vin cu tine?

Moarte, oare ce câștigi

Dacă n-oi mai fi de mâine?

Lasă-mă să-i spun adio

Căci dorul mă va sfâșia

„Adio, marea mea iubire!

Să știi.. este numai vina ta!”

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.