Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Pe 8 noiembrie 2024, începând cu orele 18.30Opera Națională București va găzdui o nouă ediție din seria SCENA GÂNDIRII – Conferințele Operei Naționale București. Invitatul ediției va fi academicianul Mircea Flonta, profesor emerit la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Conferința domniei sale, intitulată „Despre foloasele și pierderile pe care ni le aduce progresul”, va oferi publicului o reflecție profundă asupra schimbărilor pe care le trăim în contextul avansului tehnologic și social al umanității.

De-a lungul istoriei, progresul a fost asociat, în mod tradițional, cu îmbunătățirea condițiilor de viață, cu dezvoltarea științei și tehnologiei, precum și cu extinderea libertăților individuale. Cu toate acestea, în lumea contemporană, vocile critice asupra acestui concept au devenit tot mai prezente. Nivelul indiscutabil de progres pare să vină la pachet cu un preț: alienare, distrugerea mediului, degradarea anumitor legături importante dintre oameni, creșterea inegalităților sau scăderea interesului pentru artă, cultură și spiritualitate. Este acesta un preț prea mare sau e doar un cost minor și inevitabil?

Mircea Flonta ne invită să privim dincolo de optimismul simplist sau de respingerea necritică a ideii de progres și să ne întrebăm: Ce înseamnă, de fapt, ideea de progres? Care sunt limitele și contradicțiile sale? Se află umanitatea pe cale sigură spre o lume mai bună sau un riscă să intre într-un joc periculos în care pot fi alterate unele valori fundamentale?

Progresul tehnologic ne aduce mai aproape unii de alții, dar uneori ne și desparte. Comunicăm instant, dar nu întotdeauna suntem pregătiți pentru dialog. Avem acces la un fond nemaiîntâlnit de cunoaștere, dar ne pierdem în oceanul de informații superficiale. În ce fel afectează aceste transformări felul în care ne raportăm la noi înșine și la ceilalți? oare progresul moral ține pasul cu cel tehnologic sau rămânem în urmă în ceea ce privește esențialul?

Aceasta nu este o dezbatere nouă, dar e mai relevantă ca oricând. Tocmai de aceea, acad. Mircea Flonta ne va provoca la un dialog care să exploreze nu doar foloasele pe care ni le aduce progresul, ci și pierderile și riscurile – mai mici sau mai mari – pe care uneori le trecem cu vederea.

Despre ce fel de viitor vorbim, de fapt? Este acesta un viitor în care confortul sporit va înlocui valorile fundamentale? Este progresul adevăratul motor al fericirii colective, sau doar o iluzie care ascunde vulnerabilități majore ale condiției umane?

Răspunsurile la aceste întrebări vor fi căutate în cadrul unui prelegerii academicianului Mircea Flonta, precum și în cadrul unui dialog moderat de Daniel Nica, lector universitar la Universitatea din București. Conferința va fi completată de momente artistice deosebite, susținute de artiștii Operei Naționale București:

SCENA GÂNDIRII continuă astfel tradiția dialogului dintre arte și cunoaștere, aducând în atenția publicului cele mai importante personalități ale spațiului academic și cultural contemporan. Subiectele abordate, de la filosofie la știință, de la literatură la teatru, au întotdeauna un punct comun: dorința de a reflecta asupra marilor teme ale existenței umane și de a propune răspunsuri provocatoare pentru lumea de astăzi.

Evenimentul va fi transmis în direct de către TVR Cultural. Bilete se găsesc pe  http://tickets.operanb.ro/ și la Casa de Bilete a Operei Naționale București.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.