Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O nouă stea, dedicată lui Ion Popescu-Voiteşti, a fost dezvelită vineri pe Aleea Nemuritorilor din centrul municipiului Târgu-Jiu, evenimentul făcând parte din programul Simpozionului Naţional dedicat savantului geolog de origine gorjeană. Conducerea CJ Gorj a început o serie de demersuri la Guvern pentru obţinerea de fonduri pentru modernizarea Casei Memoriale „Ion Popescu Voiteşti”, din comuna Bălăneşti, în acest sens fiind depuse deja documentele necesare la Compania Naţională de Investiţii.

 

La amfiteatrul 016 al Facultății de Științe Tehnice, Medicale și Comportamentale, în prezența unui numeros public, a numeroase persoalități ale vieții culturale și academice din Gorj, au avut loc lucrările simpozionului „Ion Popescu-Voitești”, savant geolog. La manifestare a participat și Delegația Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județului Gorj. Printr-o Hotărâre a Consiliilor reunite ale Senatului a fost atribuit numele „Ion Popescu-Voitești” Amfiteatrului 016 din cadrul Facultății de Științe Tehnice, Medicale și Comportamentale. Cu acest prilej s-a dezvelit un tablou al lui Ion Popescu-Voitești realizat de profesorul și caricaturistul Grigore Haidău – vicepreședinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județului Gorj.

După simpozion, pe centrul municipiului Târgu-Jiu, a avut loc ceremonia de dezvelire a stelei cu numele savantului Ion Popescu Voitești pe Aleea Nemuritorilor. Primarul Marcel Romanescu a vorbit despre importanța lui Ion Popescu Voitești. De asemenea, viceprimarul Adrian Tudor a anunțat că o stradă din municipiu va purta numele savantului. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Gheorghe Nichifor, a declarat, la dezvelirea stelei, că Ion Popescu Voiteşti a intrat în istorie datorită activităţii ştiinţifice depuse de-a lungul anilor, numele său şi rezultatele din cercetare fiind legate de Facultatea de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. „O nouă stea instalată în centrul municipiului Târgu-Jiu, în semn de recunoştinţă pentru cel mai important savant al acestui meleag. Geologul Ion Popescu Voiteşti, născut în acelaşi an cu nemuritorul Constantin Brâncuşi, a intrat şi el în legendă graţie activităţii ştiinţifice depuse de-a lungul anilor. A trudit în învăţământul preuniversitar, după studii strălucite aici, în judeţul natal, la Craiova, la Bucureşti, la Viena, la Paris. A trudit în cercetare, dar mai cu seamă numele său este legat de noua şi importanta universitate de la Cluj”, a spus Gheorghe Nichifor.

Universitatea „Constantin Brâncuşi”, Muzeul Judeţean, Primăria Târgu-Jiu, Primăria Bălăneşti şi Consiliul Judeţean au desfăşurat, pe parcursul a două zile, acţiuni de omagiere a lui Ion Popescu Voiteşti, organizarea simpozionului ce îi poartă numele geologului având loc din dorinţa autorităţilor şi a oamenilor de cultură din judeţ de a readuce în atenţia opiniei publice personalitatea acestuia. Conducerea CJ Gorj a început o serie de demersuri la Guvern pentru obţinerea de fonduri pentru modernizarea Casei Memoriale „Ion Popescu Voiteşti”, din comuna Bălăneşti, în acest sens fiind depuse deja documentele necesare la Compania Naţională de Investiţii.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.