Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Simpozionul Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși”, ediția 2017,  a început marți, 1 august, la Centrul multifuncțional al Liceului Tehnologic Bârsești. La deschiderea oficială a Simpozionului Internațional de Sculptură au participat primarul Marcel Romanescu și viceprimarul Adrian Tudor, Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuși”, sculptorii care își vor încerca măiestria în andezitul adus la Târgu-Jiu grație unui sponsor iubitor de artă. Curatorul taberei de sculptură de la Târgu-Jiu este Vlad Ciobanu. „(…) Aici este vorba despre o muncă de echipă. Facem un act de omagiere a unui om, a unei creații, iar noi, sculptorii care venim aici, venim în pelerinaj la Brâncuși!”, a spus curatorul Vlad Ciobanu.

Șase artiști de talie internațională participă anul acesta la Tabăra „Brâncuși”, așa cum mai este denumit evenimentul ce se desfășoară în perioada 1 august-3 septembrie. Lucrările pe care le vor realiza cei șase artiști vor rămâne în patrimoniul municipiului Târgu-Jiu. Simpozionul Internaţional de Sculptură din cadrul Atelierelor Brâncuşi poartă numele, anul acesta, „Incursiune în memoria pietrei”. Organizatorii sunt Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, având ca parteneri Filiala Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România şi Institutul Cultural Român. Vor participa şase artişti plastici profesionişti: Gheorghe Zărnescu, Mihai Ţopescu (România), Colin Figue (Anglia), Rumen Dimitrov (Bulgaria), Shan-Chi Teng (Taiwan) şi Yoshin Ogata (Japonia). Curatorul taberei de sculptură este, ca şi în anii trecuţi, Vlad Ciobanu, sculptor profesionist, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. „Artiştii prezenţi au o activitate artistică impresionantă, având în palmares numeroase expoziţii personale şi de grup, premii şi burse, participări la simpozioane de sculptură în ţară şi străinătate. După cum spuneam, artiștii au un CV impresionant, sunt oameni care vin aici în orașul lui Brâncuși pentru a lăsa moștenire ceva din spiritul lor! Le mulțumesc autorităților că sunt mereu prezente alături de noi. Le urez bun venit artiștilor prezenți la Târgu-Jiu. (…) Operele realizate anul acesta vor fi amplasate în parcul de pe Insulița de pe Jiu. Cele de anul trecut vor fi amplasate în parc, iar una în curtea Prefecturii Gorj”, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Brâncuși.

Curatorul taberei de sculptură, Vlad Ciobanu, a vorbit despre actul de creație pe care artiștii îl fac gândindu-se la Constantin Brâncuși, căruia îi aduc în acest fel un omagiu: „Este o bucurie să fiu aici, sper să mă considerați gorjean. Aici este vorba despre o muncă de echipă, facem un act elementar de omagiere a unui om. Facem un act de omagiere a unui om, a unei creații, iar noi, sculptorii care venim aici, venim în pelerinaj la Brâncuși! Sunt două simpozioane în România care au un program atipic: cel de aici, căci pentru a participa la el trebuie să fii un artist cotat pe plan internațional, venim gata confirmați aici de o reputație. Cealaltă tabără este la Oarba de Mureș. (…) Aceste simpozioane lasă în urmă niște mărturii culturale și un patrimoniu, iar în timp va trebui să parcurgem niște etape absolut necesare. Va trebui să aducem aici o comisie de evaluare pentru lucrările realizate, căci așa, dincolo de aspectul tehnic, vom avea conștiința faptului că simpozionul nu este neproductiv. La Sibiu, actul cultural a produs lucruri extraordinare pe plan economic. Avem și aici șansa aceea. Sunt mulțumit că există un crescendo an de an legat de acest simpozion de la Târgu-Jiu. Visul nostru este să ridicăm această manifestare la nivelul Festivalului Enescu și al Festivalului de Teatru de la Sibiu”. Operele pe care cei șase artiști îl vor realiza în andezit vor intra în patrimoniul municipiului Târgu-Jiu. Atelierele Brâncuși se vor încheia în data de 3 septembrie. Fiecare dintre artiștii care vor crea lucrări în cadrul acestui eveniment primește 3.000 euro din partea organizatorilor.

Simpozion de pictură la Rânca

Tot în cadrul Atelierelor Brâncuși are loc și Simpozionul Internaţional de Pictură, care se va desfăşura la Rânca, între 21 august şi 3 septembrie și îşi vor da concursul şapte pictori. Dorin Creţu – Franţa, Ibrahim Ghazala – Egipt, Katarina Djordjevic – Serbia, Elisabeth Ochsenfeld – Germania, Ileana Ştefănescu – România, Suzana Fântânariu – România şi Mirela Trăistaru – România sunt artiștii participanți. Curatorul evenimentului va fi preşedintele UAP Târgu-Jiu, Vasile Fuiorea.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.