Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Sanda Maria Tătărescu s-a născut la 15 august 1919, în orașul Târgu Jiu, și este singura moștenitoare a celebrului cuplu Tătărescu. A făcut școala la Institutul Catolic de Maici din Notre Dame de Sion, iar imediat după bacalaureat, pleacă să-și continue studiile la Londra, aprofundând muzeologia și decorațiunile interioare. Începe o Facultate de Drept, la București, dar nu o termină niciodată. După Revoluție, Sanda Tătărescu cochetează și cu politica, debutând ca senator în Gorj. Se căsătorește cu un om de afaceri grec, căruia îi dăruiește doi copii. Este și ea arestată de mai multe ori, până să fie eliberată și angajată la deratizare. Donează ansamblul arhitectural „Tătărescu”, Muzeului Gorjului și este președinta de onoare a Ligii Femeilor Gorjene, „Arethia Tătărescu”. Nu este la fel de cunoscută ca părinții săi, însă a moștenit dragostea pentru meleagurile Gorjului și cultură, având și ea un rol important în dezvoltarea acestui județ.

„Sanda Maria Tătărescu-Negropontes – fiica lui Gheorghe  și Arethia Tătărescu, s-a născut la Târgu Jiu în anul 1919. În 1941 s-a căsătorit cu Ulysse Negropontes, iar în 1950 a fost arestată împreună cu tatăl său și duși la penitenciarele: Ghencea și Târgușor. În perioada comunistă a fost profesoară de limba franceză. În anii 1990-1992 a fost senator de București pe listele PNL. Un timp îndelungat, aceasta s-a afirmat ca președintă de onoare a Ligii Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu” din Târgu Jiu, continuând spiritul tradiției părintești, al dragostei pentru meleagurile Gorjului, prin a fi donat, mai apoi, ansamblul arhitectural „Tătărescu” strămutat din Poiana  în spațiul Muzeului Gorjului, situat la Curtișoara, ca o împletire a destinelor acestei renumite familii cu cele gorjene, de faimă, în istoria contemporană.” Se arată în „Monografia Rovinarilor” de Mihail Pasere.

La 21 iulie 2009, se stinge din viață Sanda Tătărescu-Negropontes, cu o lună înainte de cea de-a 90-a aniversare. Pâna la moartea sa, ea a reușit să publice și numeroase cărți în memoria ilustrei familii Tătărescu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.