Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

 

SIMG_3097[1]alonul Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu Găină” şi-a deschis porţile la Muzeul Judeţean Gorj.
Lucrărilele realizate de artişti din 12 ţări din lume pot fi văzute şi de publicul gorjean.

La vernisaj au fost prezenţi prefectul judeţului Gorj, Gheorghe Paraschivu; Adrian Tudor, viceprimarul oraşului Târgu Jiu; Valeriu Bratu, vicepreşedintele Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România; Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei din Craiova, precum şi Aurelian Şuţă, curatorul Salonului şi unul dintre artiştii participanţi.

Prefectul de Gorj a spus că lucrările prezentate reprezintă un adevărat spectacol: „Este un spectacol de imagine şi un spectacol de mesaje a celor mai importanţi artişti din acest domeniu“.

Caricatura care ne pune pe gânduri

IMG_3096[1]

Aurelian Şuţă a precizat că sunt caricaturi care transmit un mesaj profund, care nu îl face pe privitor să zâmbească, ci să-l pună pe gânduri: „Salonul Internaţional de Caricatură «Nicolae Petrescu Găină» însumează peste 150 de lucrări ale unor artişti de gen din 12 ţări, inclusiv România. Temele abordate sunt generale.

E vorba de subiecte sociale, politice sau din lumea artistică, iar maniera de exprimare a ideii satirice, paradoxal, nu întotdeauna ne face să rădem, ci ne pune pe gânduri. Fiind un salon internaţional, latura umoristică a societăţii şi politicii româneşti este exprimată de caricaturiştii români, cei străini abordând alte teme, mai degrabă din zona graficii satirice“.

Curatorul expoziţiei a mai adăugat că tehnicile folosite de artiştii caricaturişti sunt diverse: „Caricatura, în sine, are un scop educativ şi moralizator. Nu şi-a propus vreodată un artist să rănească sau să insulte prin ascuţimea peniţei, ci doar să tragă nişte semne de alarmă cu mare dragoste şi talente.

La lucrările din cadrul expoziţiei veţi putea observa diferite tehnici şi mijloacele de exprimare artistică, de la grafismele clasice ale caricaturii, până la tehnici moderne şi informatizate”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.