Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

După o perioadă lungă de negocieri, s-a dat startul lucrărilor complexe de restaurare a Mauseoleului Ecaterinei Teodoroiu din Piața Prefecturii a Municipiului Târgu Jiu. Se preconizează că timpul necesar restaurării va fi de aproximativ 3 luni, dacă vremea va fi favorabilă.

Încă de la inaugurarea monumentului, din anul 1935, nu s-a mai efectuat o restaurare atât de complexă precum urmează a fi aceasta. „Nu am cunoștință să se fi efectuat alte lucrări decât cele de consolidare a structurii Mausoleului, până în prezent. De la începutul mandatului meu de viceprimar aveam în plan să restaurăm Mauseoleul Ecaterinei Teodoroiu, dar am găsit cu mare dificultate firme care să accepte o astfel de provocare. Firma care a câștigat licitația are în componența sa unii dintre cei mai buni restauratori din țară. Le-am verificat portofoliul pentru a ne asigura că sunt pricepuți, fiindcă lucrările pe care le vor executa necesită o deosebită atenție.”, precizează Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Suma pentru care s-a bătut palma la licitație a fost de 700.000 de lei, iar muncitorii de la firma câștigătoare vor avea mult de lucru pentru a pune la punct mausoleul unde își duce somnul de veci „Eroina de la Jiu”.

Monumentul va fi desfăcut până la mormânt pentru a se putea efectua lucrările ample de restaurare, va fi schimbat acoperișul și lintoul mausoleului. Chiar și cripta care adăpostește osemintele eroinei va fi desfăcută pentru a se face reparații acolo unde va fi nevoie.

Travertinul va fi întărit pentru a-i crește durabilitatea, se vor efectua lucrări de întărire a fundației, de hidroizolație, dren de apă și se va reîncerca refacerea statuii. De asemenea, se va mai adăuga și crucea malteză care se afla în fața mausoleului, spații verzi, iar monumentul va fi iluminat.

În perioada lucrărilor de restaurare, pe șantier, va fi organizată o zi a Porților Deschise.

Distribuie:

1 Comment

  • Popescu, 3 octombrie 2018 @ 13:18 Reply

    3 luni???? Pai fac un bloc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.