Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În seara zilei de sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19:00, Rezidența Transilvanica aduce pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu premiera internațională a șase compoziții inspirate de șase edificii – reper din Transilvania. Iar duminică, 23 octombrie, de la ora 17:00, Biserica fortificată din Mălâncrav își va aprinde felinarele pentru concertul care îi va fi dedicat.

Rezultate ale unui proiect amplu de cercetare, piesele din program vor fi însoțite la Sibiu de proiecții multimedia din care publicul va afla povestea fiecărui spațiu, parte dintr-un traseu cultural ce va fi parcurs inițial în sala de concert și ulterior pas cu pas în căutarea reperelor sonore.

Picturi, decorații, scări misterioase și ferestre de basm, clopote, simboluri medievale și blazoane ale vechilor familii săsești, sunt tot atâtea metafore ce împânzesc textura compozițiilor noi, constituind motive centrale prin care artiștii au păstrat amintirea vie a experienței autentice din Transilvania. Astfel, una dintre intențiile proiectului este ca publicul prezent să asculte activ fiecare compoziție dedicată unui instrument solo, acompaniat de ansamblul de percuție.

Sâmbătă, 22 octombrie, 11 artiști vor concerta sub inspirația localităților Biertan, Copșa Mare, Cund, Valea Viilor, Cloașterf și Mălâncrav.

Un al doilea concert va avea loc duminică, 23 octombrie, de la ora 17:00, în incinta Bisericii fortificate din Mălâncrav, prilej pentru a oferi înapoi comunității locale povestea acestor locuri revitalizată de amplitudinea versatilă a muzicii noi.

De altfel, cei prezenți la eveniment vor avea prilejul rar de a se bucura de creația unor compozitori de primă pagină a publicațiilor de specialitate, aduși împreună într-o formulă unică  de Rezidența Transilvanica.

 Un alt scop la fel de important al proiectului, specific rezidențelor creative din mediul internațional, este sprijinul acordat dezvoltării artistice, de a oferi contextul adecvat în timp și spațiu pentru artă, cercetare și reflecție, îndeplinit cu succes și mulțumită implicării partenerilor culturali de care se bucură acest proiect.

La scurt timp de la premieră, lucrările vor putea fi ascultate pe suport multimedia în incinta fiecărei biserici fortificate, parte din itinerariul cultural propus în cadrul acestui proiect.

În final, fiecare dintre cele 6 piese va constitui o parte dintr-o lucrare colectivă modulară intitulată „Suita Transilvanica”.

Interpreți:
Oana Silișteanu – solist flautist în Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu;
Ciprian Dancu – solist clarinetist în Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu;
Ladislau Csendeș – solist violonist, profesor în cadrul Universității Naționale de Muzică București și membru al Trio-ului Aperto;
Veronica Anușca – soprană, solistă a Operei Naționale București;
Fernando Mihalache – solist acordeonist, compozitor, profesor în cadrul Universității Naționale de Muzică București și membru în ansamblurile Accord Vibes și Maxim Quartet;
Alexandru Anastasiu – coordonator al Ansamblului de percuție ICon Arts – solist, vibrafonist în Orchestra Națională Radio, fondator al ansamblului Accord Vibes.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.