Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

 radu-3 Este pasionat de calculatoare și urmează o facultate pentru a-și realiza o carieră reușită în domeniul IT, dar știe să își folosească și creativitatea într-un mod inedit. Radu Stochițoiu este unul dintre absolvenții Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, un tânăr devotat și cu dorință de a evolua în permanență. Acesta a fost olimpic la informatică, iar în prezent are chiar și un proiect online unde își așterne gândurile și rimele, de fiecare dată când vrea să evadeze din cotidian. A făcut parte din Google Summer of Code, un program sponsorizat de Google, iar după terminarea Facultății de Automatică și Calculatoare din București vrea să lucreze într-o companie care să îi permită să își pună în valoare abilitățile în domeniul IT.
Reporter: Ce anume te-a motivat să studiezi Informatică la Facultatea de Automatică și Calculatoare?

Radu Stochițoiu: Sunt pasionat de întreg domeniul real, în special de matematică și de informatică, încă de mic. Cred că acest lucru a contat foarte mult în alegerea mea și în aceeași măsură, sau poate chiar mai mare, a contat faptul că am întâlnit profesori care au reușit să mă motiveze constant atât în școala generală, cât și în liceu.

Rep.:  De ce ai ales o universitate din România și nu una din străinătate?

R.S.: În primul rând, școala din est e renumită și probabil va rămâne cunoscută în continuare pentru volumul mult mai mare de informații pe care îl oferă. În al doilea rând, la sfârșitul clasei a XII-a nu mă consideram un autodidact desăvârșit astfel încât să pot să aflu singur ce trebuie să învăț și de ce. Consideram că încă aveam nevoie de cineva să mă pună la muncă pentru a nu risipi tot efortul de doisprezece ani, lucru care nu se întâmplă în vest din câte am auzit. În plus, costurile sunt mult mai mari în străinătate și în niciun caz nu aș fi vrut să consum timpul liber sau pe cel de studiu ca fiind angajat.

Rep.:  Cum a fost admiterea la facultatea pe care o urmezi și în ce a constat? Ai avut nevoie de o pregătire îndelungată sau ți-au fost suficiente cunoștințele acumulate în timpul liceului?

R.S.: Oh, admiterea, ce amintiri… Am considerat-o grea prin prisma emoțiilor, însă când am ajuns în prima sesiune, mi-am dat seama că era un simplu examen. Am avut două probe la admitere, una de matematică și una de fizică. La ambele m-am pregătit în mod special doar în clasa a XII-a. Consider că un an e mai mult decât suficient dacă îți dorești cu adevărat să intri.

radu-1Rep.: În timpul liceului ai participat la olimpiade sau concursuri? Dacă da, ce premii ai obținut?

R.S.: Am participat la trei ediții ale Olimpiadei Naționale de Informatică de unde m-am întors cu două medalii de bronz (le mulțumesc cu ocazia asta profesorilor mei din liceu, Nodea Gabriela și Nodea Eugen) și la o ediție a Olimpiadei Naționale de Lingvistică. Știu cum sună, dar nu, nu e Olimpiada de limba și literatura romană. E o îmbinare de matematică, romană și logică și trebuie să descoperi reguli ale unor limbi pe care nu le cunoști. Mai luasem și în școala generală o medalie de bronz la Matematică, dar e mult de-atunci.

Rep.: Am văzut pe contul tău de Facebook că ai participat la Google Summer of Code. Ce a însemnat exact asta?

R.S.: Google Summer of Code e un program sponsorizat de Google prin care lucrezi cu unul sau mai mulți mentori la un proiect al unui software open-source. Ce înseamnă open-source? Înseamnă că oricine îl poate folosi gratuit și ORICINE poate contribui la a-l face mai bun în orice mod, de la traduceri la schimbări de arhitectură hardware. Bineînțeles, studenții care sunt acceptați la acest program de cele mai multe ori vor aduce contribuții semnificative.

Rep.: Care sunt hobby-urile tale?

R.S.: În primul rând fotbalul. Prima dragoste nu se uită niciodată. 🙂 Și aproape orice alt sport. De asemenea, îmi place să alerg, să ies cu prietenii, să scriu poezii și aș putea sta de vorbă oricât cu prietenii din cămin. Îmi plac și dansurile sportive (am practicat câțiva ani la Palatul Copiilor) și de teatru, am jucat în câteva piese la  „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu.

radu-stochitoiuRep.: Ce este Meyeway? Povestește-mi despre acest proiect și pasiunea pentru poezie.

R.S.: Meyeway (citit ca și „My way” doar că e propriul meu vizor, de unde „eye”) e pur și simplu o eliberare din rutină. E locul în care îmi arunc toate gândurile până se strâng atât de multe încât se transformă în poezii. Pasiunea pentru poezie, mai mult decât probabil, vine de la mama mea (ea scrie câte o poezie zilnic de ani de buni).

Am participat de-a lungul timpului la câteva concursuri de poezii, am obținut și premii, dar nu asta e ceea ce m-a motivat. Noi, oamenii, iubim șabloanele (pattern-urile) prin modul în care suntem proiectați. Până și ADN-ul nostru este repetitiv. Iubim să știm dinainte ce ar putea urma (de unde s-a născut rima), iubim să cunoaștem dinainte ritmul (de unde s-a îmbinat cu muzica) ș.a.m.d. Nu, nu sunt adeptul rimei albe și probabil n-o să fiu niciodată. Pentru mine, întregul gust al poeziei stă în rimă.

Rep.: Sunt două domenii total diferite – informatica și poezia. Cum le îmbini și ce reacție au cei care află de aceste două aspecte din viața ta?

R.S: Sunt foarte asemănătoare, de fapt. În ambele ai un fond principal lexical de care te folosești mai mereu, dar de multe ori apelezi și la masa vocabularului. Multe lucruri se repetă și în informatică și poți exprima o varietate de sentimente prin ceea ce faci. (lene, ambiție, perfecționism) Într-adevăr, aparțin unor lumi diferite și nimeni care îmi cunoaște una din laturi nu se așteaptă și la cealaltă, însă creativitatea și rigurozitatea merg nesperat de bine împreună.

Rep.: Ce profesie o să ai după finalizarea studiilor? Te-ai gândit cum vrei să fie cariera ta după ce termini facultatea, unde vrei să ajungi?

R.S.: Probabil o să fiu un Software Engineer/Developer, însă nu îmi place să îmi propun exact ce vreau să fiu. Lumea se schimbă și vreau ca oricând să am libertatea sufletească de a alege. Desigur, dacă mă gândesc acum, îmi doresc să lucrez pentru o companie mare și să dezvolt lucruri importante, care să se simtă în aproape fiecare locuință de pe glob.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.