Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Castrul Roman de la Bumbești Jiu ar putea fi restaurat și să devină, astfel, un punct de atracție pentru turiștii care vin în județul nostru.

Primăria orașului Bumbești –Jiu și Consiliul Județean Gorj caută soluții pentru restaurarea Castrului Roman. Cea mai optimă variantă o reprezintă atragerea de fonduri europene. Autoritățile intenționează să reabiliteze porțile, zidurile și să construiască un muzeu.

Investiția este estimată la patru milioane de euro. „Am avut o serie de discuții și vrem să reabilităm porțile, cuptorul, zidurile, să amenajăm o parcare. O să încercăm să facem și un muzeu la intrare“, a spus Ninel Muja, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.

Castrul Roman se află lângă drumul național Târgu Jiu – Petroșani

Castrul Roman de la Bumbeşti-Jiu se află pe malul stâng al Jiului, fiind situat la 35 metri – Vest de șoseaua Târgu Jiu – Petroșani. Avea o formă dreptunghiulară, iar la ora actuală, din cauza eroziunii Jiului, se mai păstrează în proporţie de 40%.
Prin acest castru se supraveghea drumul roman ce pleacă de la Bumbești prin Porceni, peste munți, prin Pasul Vâlcan spre Sarmisegetuza precum și populația dacică de aici. Romanii și-au ridicat castrele lor în apropierea celor mai însemnate puncte strategice ale dacilor. Castrul a fost construit și folosit între cele două războaie de cucerire a Daciei de către romani (101-102 și 105-106), după care a fost abandonat.

Primul tezaur a fost descoperit în acest loc în anul 1972 și s-a compus din peste 193 monede romane imperiale, din care s-au recuperat 185, alături accesorii vestimentare (fibule) şi piese de podoabă din argint (brăţări, lănţişor fragmentar). Al doilea tezaur a fost descoperit în anul 2002 și a fost alcătuit din 92 de monede de argint, 87 denari, 5 antoninieni.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.