Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Alina Ramona Țicu este profesor de istorie, dar și de limba franceză la Liceul Teoretic din orașul Novaci. Dascălul este originar din localitatea Pociovaliștea și predă cu multă dăruire, implicându-se în activitățile de pregătire a mai multor elevi cu rezultate excepționale. Anul acesta, o elevă pregătită de dascălul novăcean va reprezenta județul Gorj la Olimpiada Națională de Limba Franceză.

alina ticu novaci 4 alina ticu novaci 5

Reporter: Ce facultate ați absolvit și unde?

Alina Țicu: Am absolvit Facultatea de Istorie – Filosofie – Geografie, specializarea Istorie – Limbă și literatură franceză din cadrul Universității din Craiova, promoția 2006. Tot în cadrul acestei universități am urmat și masterul, specializarea Studii Europene, 2008.

Rep.: Ce ne mai puteți spune despre dvs?

A.Ț.: Sunt căsătorită din 2006 și am un băiat în vârstă de 7 ani. Momentan mă preocup de formarea perfecționarea mea profesională urmând câteva cursuri in acest sens.

 

alina ticu novaci 2

Rep.: De câți ani predați?

A.Ț.: Imediat după ce am terminat facultatea, am început să predau, din 2006, deci de aproape 11 ani. Am predat și predau istorie și limba franceză, bineînțeles.

Novaci franta

Rep.: La ce unități școlare v-au purtat pașii carierei?

A.Ț.: Liceul Teoretic Novaci și Școala Gimnazială Novaci.

alia ticu Novaci

Rep.: Dacă ar fi să realizați un top al celor mai frumoase amintiri din anii la catedră, cum ar arăta?

A.Ț.: Este greu să realizez un top al celor mai frumoase amintiri. Meseria de profesor este grea, mai ales dacă vrei să o faci foarte bine, deoarece presupune o permanentă învățare și o putere specială de comunicare cu elevii. Amintirile îți dau senzația timpului pe care nu l-ai pierdut. Și chiar dacă timpul trece, faptele rămân….  Cu fiecare generație am „gustat” puțin din bucuria succesului. E plăcut să-i vezi pe foştii tăi elevi deveniţi adulţi și să-i auzi spunându-ți că ce au învățat de la tine le-a fost util și mai ales că îşi aduc aminte cu drag de anii petrecuţi împreună.

Rep.: Ce realizări profesionale puteți aminti?

A.Ț.: Referitor la realizările profesionale, acestea sunt legate mai mult de rezultatele obținute de elevi la concursurile și olimpiadele școlare. Iar acestea ilustrează eforturile depuse de ei, atât cât și ale profesorilor. Aș aminti, în primul rând, rezultatele de la olimpiadele școlare care, în ultimii ani, au fost remarcabile: eleva Popescu Diana Patricia a reușit anul trecut să obțină punctajul cel mai mare la etapa județeană a Olimpiadei de limba franceză la clasa a IX-a, reprezentând județul nostru la etapa națională unde a obținut mențiune specială, performanță pe care a repetat-o în acest an obținând din nou locul I la clasa a X-a și urmând să meargă la etapa națională, care se va desfășura în perioada 24 -28 aprilie 2017 la Gura Humorului. La istorie, eleva Moța Adriana a obținut anul trecut locul II la clasa a VIII-a – etapa județeană a Olimpiadei de istorie, iar în acest an, tot la etapa județeană a Olimpiadei de istorie, dar  la clasa a X-a, eleva Surupăceanu Lorena Ionela – premiul III și eleva Tucă Teodora – mențiune. De asemenea, în ultimii ani, echipajul Liceului Teoretic Novaci coordonat împreună cu domnișoara profesoară Hohoi Narcisa, a obținut locul I la Concursul de istorie Dumitru Micu-Popescu, iar începând din acest an, am organizat împreună cu colega mea, doamna profesoara Tomescu Oana Raluca, Concursul și simpozionul județean „Le Moi face à la langue française” care, deși a fost la prima ediție și sperăm noi ca de la anul să fie interjudețean, a adunat participanți din 11 județe și municipiul București. Învățământul novăcean a avut rezultate notabile în ultimii ani.

alina ticu 3 novaci

Rep.: Anul acesta, dar și anul trecut, Patricia Popescu, eleva dvs, a reprezentat Gorjul la olimpiada națională de limba francează. Cum a decurs pregătirea?

A.Ț.: În primul rând, eleva mea are un talent nativ pentru limbile străine, este o autodidactă, dar acest talent trebuie cizelat și este nevoie de multă muncă și multă răbdare. Rezultatul Patriciei mă onorează dar sțiu și eu,  ca și eleva mea, că pregătirea trebuie făcută sistematic și temeinic. De aceea a fost nevoie de multă muncă, pe lângă exerciții de aprofundare a vocabularului, fiind nevoie de exerciții care să dezvolte exprimarea, argumentarea în limba franceză și, de asemenea, care să o ajute să facă aprecieri critice cu atât mai mult cu cât, în acest an, la etapa naționala a Olimpiadei de limba franceză, pentru prima dată, și elevii de clasa a X-a vor susține proba orală pe lângă cea scrisă.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.