Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu Editura Corint, anunță lansarea cărții „Prin cafenelele din Micul Paris”, scrisă de istoricul Maria Magdalena Ioniță, apărută în 2020, în colecția „Istorii urbane”, la editura Corint. Evenimentul va avea loc marți, 24 mai, începând cu ora 13:00, în Sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României.

„Intrând în atmosfera spirituală a celor șase cafenele, cu clientela lor pestriță, înțelegi emulația creatoare apărută acolo, solidaritatea și acel cumul de elemente care le-au transformat în adevărate simboluri de viață bucureșteană.

Întemeiate de un polonez, un boier pământean, un aromân meșter într-ale cofetăriei, un evreu ori un grec, cafenelele s-au altoit mereu, pentru rentabilitate, pe lângă restaurante. Și ar fi rămas simple debite de cafea, fie ea șvarț, turcească sau marghilomană, dacă, pe nesimțite, nu ar fi ajuns să fie populate de elita culturală a capitalei.

Cârcotașii ar putea spune că bucureștenii n-au fost originali, ci au imitat modelul francez (Le Procope) sau pe cel vienez (Sacher). E doar o nălucire fiindcă faima cafenelelor bucureștene a fost dată de un lung șir de personalități românești. ” – Georgeta Filitti, istoric

În cadrul lansării vor lua cuvântul: dr. Georgeta Filitti, istoric, dr. Adrian Silvan Ionescu, critic și istoric de artă, dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al muzeului, Florin Răzvan Mihai, reprezentant al editurii Corint, și autoarea – dr. Maria Magdalena Ioniță, istoric.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.