Primul pavilion din grădina publică, Alexandria 1900

Primul pavilion din grădina publică, Alexandria 1900

- in Slider, Stiri
0
317 vizualizari

Exponatul lunii septembrie prezentat publicului de Muzeul Judeţean Teleorman, începând de miercuri, 5 septembrie, este fotografia “Primul pavilion din grădina publică, Alexandria 1900”, mărturie a unei construcții cu o arhitectură deosebită care s-a păstrat doar în amintiri sau în imagini de epocă.

Este vorba despre pavilionul construit după schiţele arhitectului Cristofi Cerchez (1872-1955) şi membrii Societăţii de binefacere „Fraţii Nicolae”. Primarul Alexandriei, Ştefan Mândreanu, măreşte grădina publică şi plăteşte ridicarea unui nou pavilion de o rară frumuseţe. Construcţia era de zid și avea o arhitectură deosebită.

Considerat primul pavilion, acesta a fost folosit ca local de cultură şi de agrement, aici având loc numeroase reprezentări teatrale, conferinţe literare, şezători, petreceri cu taraf şi muzică militară. Din fotografie se vede şi faptul că întâlnirile importante din societatea oraşului Alexandria aveau loc aici. Astfel, se pot vedea autorităţile oraşului, aşezate central, înconjurate de femei şi copii, iar pe ultimul rând un personaj masculin ce ţine în mâini steagul societăţii.

Fotografia aflată în patrimoniul muzeului are lungimea de 40 cm şi lăţimea de 29 cm.

SURSA: www.cronicadeteleorman.ro

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.