Prima spițerie care a funcționat în Târgu Jiu. Primăria a acordat un ajutor financiar pentru deschiderea acesteia

Prima spițerie care a funcționat în Târgu Jiu. Primăria a acordat un ajutor financiar pentru deschiderea acesteia

- in Reportaj, Romania civila, Slider
0
145 vizualizari

Spițeria era un loc unde se comercializau ierburi folosite la tratarea diferitelor boli, care era asimilat în perioada respectivă farmaciei de astăzi. Prima spițerie a fost deschisă legal în Târgu Jiu în anul 1843. 

Gorjenii avuți apelau la o spițeria care funcționa la Craiova, pentru că în Gorj nu exista un asemenea magazin. „Odată cu aplicarea regulamentului organic se reglementează activitatea spițeriilor. Pe lângă alte îndatoriri, el preciza că spițerul trebuie să înfățișeze și diploma sau privind cursul petrecut după orânduiala la vreuna din academii”, arată Gheorghe Gârdu.

Drexler a fost primul spițer din Târgu Jiu

Prima spițerie din Târgu Jiu a fost deschisă de Friederic Drexler, care a venit de la Craiova la Târgu Jiu și a deschis o fabrică de porțelan. Fratele său deținea o spițerie la București. Friedrich Drexler furniza medicamente atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru penitenciar. Nu se știe cât timp a desfășurat această activitate, însă în anul 1837 a solicitat pensie sau un ajutor bănesc pentru renovarea întreprinderii sale.

Rainhart a deschis prima spițerie care a funcționat legal

Prima spițerie ce apare la Târgu Jiu conform dispozițiilor înscrise în regulamentele de funcționare a spițeriilor din Țara Românească este cea fondată de spițerul Iosih Rainhart, pe baza aprobării Departamentului din Lăuntru, semnat de marele vornic Barbu Știrbei, în anul 1843. Până atunci nu exista o spițerie legalizată cu contract. Departamentul din Lăuntru a aprobat deschiderea spițeriei, iar conducerea orașului l-a sprijinit cu suma de 3.000 de lei pentru plata chiriei. “După încetarea din viață a spițerului Rainhart, spițeria de la Târgu Jiu a rămas în proprietatea soției sale, care a preferat să-l arendeze.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.