Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

4Victor Daimaca, născut la Turnu Severin, în 1892, a fost singurul astronom român descoperitor de comete. După absolvirea facultăţii a desfăşurat diverse activităţi, iar din 1929, Victor Daimaca s-a stabilit în Târgu Jiu. A lucrat la Şcoala de Meserii din Vădeni, de unde, în scurt timp, s-a transferat la Școala Normală de băieți, unde a predat matematica. Între 1934-1947 a fost profesor la Liceul „Tudor Vladimirescu”, iar în 1949, la vârsta de 57 de ani, s-a mutat în Bucureşti pentru a lucra la Observatorul Astronomic. S-a stins din viaţă pe 20 mai 1969, în Bucureşti, la 77 de ani. Mai multe străzi din București și Târgu-Jiu îi poartă numele, în semn de mare prețuire.

Victor Daimaca, profesorul de matematică pasionat de astronomie, românul care a excelat în ambele domenii, s-a născut în 1892, în oraşul Turnu Severin. Părinţii săi erau mici negustori şi locuiau în cartierul olarilor din Turnu Severin. După ce a 5absolvit liceul în județul natal, Victor Daimaca a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București, unde i-a avut ca profesori pe Gh. Țițeica și Dimitrie Pompeiu.

După absolvirea facultății, a venit la Târgu-Jiu, unde s-a angajat la Școala de Meserii din cartierul Vădeni, apoi la Școala Normală de băieți. Între 1934-1947 a fost profesor la Liceul „Tudor Vladimirescu” din municipiul capitală de județ. Din 1948 până în 1950 a predat elevilor de la Liceul Economic, după care s-a transferat la un liceu din București.

„Preocupat de activitatea didactică a lăsat pe plan secund observarea bolţii cereşti. În 20 septembrie 1938, Uzina Electrică din Târgu Jiu a luat foc şi oraşul a rămas într-un întuneric total, care a făcut ca cerul să strălucească. Un bun prilej pentru Victor Daimaca de a studia firmamentul. Apoi, camuflajul impus de război a menţinut condiţiile favorabile pentru observarea stelelor”, scrie profesorul Gheorghe Manolea, care a realizat un studiu despre Victor Daimaca.

Fascinat de bolta cerească
3A fost pasionat de astronomie încă de mic. Interesul pentrul bolta cerească i-a fost sporit de studierea unei cărți de astronomie, pe care o primise de la fratele său. În 1907, Victor Daimaca a observat cometa „Daniel”.

„În 1907, într-o dimineaţă de august, la vârsta de 14 ani, a văzut pentru prima dată o stea cu coadă. Era cometa Daniel. Tot în acea perioadă şi-a descoperit vocaţia de dascăl: vroia să-i înveţe şi pe alţii ce ştia el. A găsit la biblioteca liceului un curs elementar de Cosmografie. A înfiinţat Societatea Astronomică Urania în care ţinea prelegeri după acest curs de Cosmografie.

Seara, împreună cu ceilalţi membri ai societăţii făcea observaţii pe malul Dunării, la orizont deschis, iar rezultatele i le trimitea  lui Victor Anestin, ziarist şi scriitor de literatură  ştiinţifico-fantastică, fondatorul revistei Orion prin care populariza în România cunoştinţele despre astronomie. Încet-încet a învăţat numele stelelor, ştia componenţa constelaţiilor”, scria profesorul Gheorghe Manolea, care a realizat un studiu despre matematicianul Victor Daimaca.

A venit la Târgu-Jiu de dragul … stelelor!
Potrivit studiilor despre imensa personalitate a lui Victor Daimaca, acesta a ales să vină în Gorj pentru a putea observa mult mai bine bolta cerească. Victor Daimaca era acaparat în totalitate de univers, astfel că şi-a amenajat în podul casei un observator pentru a sta cât mai mult timp cu ochii pe cer.

„De câtva timp mă stabilisem în București, dar aici, practic, nu este cer. Ca să spargi plafonul tulbure al orașului, ți-ar fi trebuit instrumente puetrnice și costisitoare pe care nu le puteam nici măcar visa. Fapt pentru care am luat o catedră de matematică la Târgu-Jiu, preferând să mă întâlnesc cu cerul pe cont propriu”, spunea, însuși Victor Daimaca, în amintirile sale-citat de Alexandru Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

Cum a descoperit matematicianul prima cometă   
2Victor Daimaca a descoperit prima cometă pe data de 3 septembrie 1943, aceasta primid numele său.

„În 1943 a urmărit săptămâni la rând cometa Whipple, până în luna mai când aceasta s-a depărtat atât de mult încât nu mai putea fi văzută cu binoclul. Atunci s-a decis să caute comete noi, nedescoperite încă. Avea acum multe cunoştinţe de astronomie.

Avea un atlas ceresc Dien-Flammarion cu stelele şi nebuloasele până la magnitudinea a 9-a. Avea un binoclu mai bun care mărea de 15 ori şi care îi permitea să vadă comete până  la magnitudinea a 9-a. Şansa nu s-a lăsat aşteptată mult.

În noaptea de 3 septembrie, spre zorii zilei, a îndreptat binoclul spre constelaţia Lynx. A văzut o steluţă extrem de mică ca o pată rotundă, alburie, difuză. A cercetat  atlasul. A găsit toate stelele din câmpul binoclului, dar steluţa alburie, difuză nu era trecută. În a doua noapte a găsit-o deplasată spre Ursa Mare la 2 grade depărtare de locul iniţial. Aşadar, era o cometă!

În noaptea de 5 septembrie, ajunsese şi mai departe. A notat pe atlas poziţiile observate, a calculat deplasarea din timpul zilei, a estimat direcţia de deplasare şi a făcut o schiţă cu traseul cometei pentru următoarele nopţi. A trimis la Observatorul Astronomic din Bucureşti o telegramă: «Cometă nouă, mărimea a 8-a în Lynx, pe linia Alfa – Gemini – Ipsilon Ursa Mare, deplasare diurnă 2 grade spre omicron Ursa Mare».

Cometa se afla la 49,5 milioane kilometri de Pământ. (…).  În dimineaţa zilei de 9 septembrie 1943, Observatorul din Bucureşti a identificat cometa descrisă de Victor Daimaca şi a comunicat telegrafic descoperirea şi poziţiile cometei Biroului Central  al Uniunii Astronomice Internaţionale de la Copenhaga care le-a trimis în toată lumea. Cometa nu mai fusese observată de nimeni înainte şi de aceea a primit numele Daimaca 1943“, mai scrie profesorul Gheorghe Manolea.

Victor Daimaca a descoperit cu ajutorul binoclului şapte comete. Pentru prima cometă descoperită a primit o medalie de bronz cu numele său gravat pe ea din partea Societăţii astronomice a Pacificului din San Francisco. Astfel, profesorul Victor Daimaca a introdus Gorjul în circuitul mondial al cercetării astronomice.

A lucrat la Observatorul Astronomic
În 1949, la vârsta de 57 de ani, s-a mutat în Bucureşti pentru a lucra la Observatorul Astronomic. și-a continuat și activitatea didactică, dar și cea de cercetare la Observatorul Astronomic București, unde a lucrat până la sfârșitul vieții.

A fost „deosebit de prețuit de toți colegii pentru pasiunea sa științifică și cunoștiințele sale de astronomie. Avea o memorie fantastică, un ochi perfect de astronom, cunoștea cerul extraordinar de bine”.

În Muzeul Observatorului Astronomic sunt expuse o sculptură dedicată astronomului, câteva obiecte personale de cercetare, scrie Al. Doru Șerban în cartea sa. Victor Daimaca s-a stins din viaţă la 20 mai 1969 în Bucureşti la vârsta 77 ani. O stradă din Târgu-Jiu și una din București îi poartă numele. De asemenea, pe Aleea Celebrităților din orașul de pe Jiu a fost amplasată o stea comemorativă care îi poartă numele.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.