Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cula Săvoiu, din satul Larga al comunei Samarinești, a fost construită din lemn, fiind singura care a mai rămas „în picioare” din cele de felul său. Specialiștii de la site-ul www.kule.ro nu au identificat exact care au fost motivele pentru care imobilul a fost exclusiv construit din lemn. Din păcate, astăzi prea puțin din măreția și frumusețea acestei cule a mai rămas. Starea sa ne umple ochii de lacrimi și de părere de rău.

img_9093_2656efe8facf3eefba4a979529efaf96

Cula de la Larga, comuna Samarinești, datează din prima jumătate a secolul XIX și a fost construită din lemn. Zidurile fațadelor și pereții despărțitori sunt tot din bârne orizontale de lemn, pe schelet de stâlpi. Tencuiala exterioară este aplicată peste o armătură deasă de șipci din lemn.

Cei de la site-ul mai sus amintit spun că printre localnici, cula este cunoscută sub numele de „Ion C. Săvoiu”. Clădirea este din lemn cu două niveluri şi acoperiş învelit cu ţiglă. Parterul prezintă un beci şi o săliţă cu scară care face legătura cu etajul.

Etajul este alcătuit din două camere şi cerdac. Grinzile de lemn din cerdac sunt aproape identice cu cele din pridvorul bisericii de lemn din apropiere, ceea ce l-a făcut pe Radu Creţeanu să dateze cula în cel de-al treilea deceniu al secolului al XIX-lea. La începutul secolului XX cerdacul a fost închis, au fost deschise două ferestre, iar clădirea a fost tencuită.

img_2029-560x840

Istoricul monumentului

Conform lui Iancu Atanasescu, casa este cunoscută sub numele de „Ion C Săvoiu”. Familia Săvoiu a deţinut numeroase moşii în zona judeţului Gorj, iar de numele acestui neam se leagă și construcţia culei. Prin căsătorii, Săvoii s-au înrudit cu familii precum: Crăsnaru – proprietarii culei din Groşerea, Bălcescu, Gigurtu şi Sănătescu.

Ei au deţinut funcţii importante în magistratură, administraţie publică şi armată. Nu departe de culă, se află o bisericuţă din lemn cu hramul Sfântul Nicolae, astăzi închisă pentru cult. Lăcașul de cult a fost ctitorit în anul 1826. Este foarte posibil ca în jurul bisericii să fi  existat un cimitir din care se mai păstrează o cruce fără valoare istorică, iar aceasta menţionează numele inginerului hotarnic Costache Săvoiu şi a soţiei, Maria. De la dl. Petre Băjenaru, localnic, am aflat faptul că ultimul proprietar, a fost învăţătorul I. C. Săvoiu şi soţia sa, Teodora.

În volumul „Casele fortificate între fală și ruină”, autorii scriu „lemnul este, pentru cule, un adevărat călcâi al lui Ahile. (…) Lemnul era un material de construcție indispensabil: Cula Săvoiu și-a asumat curajul unei alcătuiri integrale din lemn. (…) Este greu de precizat care au fost motivele acestei exclusiviste. O circumstanță ar putea fi aceea că a fost construită când ecoul atacurilor furibunde ale bașbuzucilor din Vidin se atenuase”.

img_9082_71ce0d6b5fafaa03ae16af9761f665cc

Cum poți ajunge la Culă!?

Accesul spre satul Larga poate fi făcut de pe șoseaua care leagă oraşul Motru de comuna Văgiuleşti (există un indicator către localitate şi un drum neasfaltat de patru kilometri) sau dinspre comuna Slivileşti pe un drum asfaltat până la intrarea în sat. Cula se află pe o colină alături de biserica din lemn cu hramul Sfântul Nicolae. Din păcate, starea culei este deplorabilă în prezent.

Distribuie:

2 Comments

  • Cioabă Ion, 16 octombrie 2016 @ 17:32 Reply

    Ar trebui primăria Samarineşti să ia măsuri de restaurare pentru că este un colț de istorie al comunei şi este păcat de asemenea culă şi special bisericuța.

  • SAVOIU, 13 august 2018 @ 13:09 Reply

    Eu ,inginerul roman ,copil fiind in clasele I-IV ,la Larga,bunicul meu Ion I C Savoiu invatator pensionar fiind, in anii 1970 la masa rotunda din casa in care locuia alaturi de bunica (Cula Ion I C Savoiu )dupa ce in prealabil ne-a dat sa invatam scrierea chirilica ,ne aseza la masa rotunda si ne „cetea „documente redactate si scrise in Chirilica la nivelul de organizare si urmarire al catunelor rurale din anii 1800 si mai tarziu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.