Emilian Bâldea s-a născut în Telești în anul 1893 și a fost, de profesie, învățător. El a participat la mai multe lupte din Primul Război Mondial, în urma cărora a fost rănit grav. A reușit să supraviețuiască, dar a rămas invalid. A refuzat să primească pensia la care avea dreptul, motivând că statul este slăbit în urma războiului, iar el are pământ suficient pentru a-și putea asigura existența. Gestul său de patriotism este remarcabil și unic. Emilian Bâldea s-a căsătorit și a avut trei copii.
După instalarea regimului comunist, acesta a simțit că se pregătește arestarea sa din cauza convingerile antisovietice pe care le avea și, în noaptea de 25 spre 26 mai, și-a scris testamentul:
„M’am gândit la acest lucru în urma pregătirilor ce simt că se fac ca să fiu arestat din cauza credinţelor şi simţămintelor mele româneşti, de către oameni care afişează la toate răspântiile că reprezintă democraţia nouă. Bănuind că din cauza suferinţelor ce port în corpul meu, de pe urma războiului din 1916-1918, n’aş putea să suport regimul la care aş fi supus acolo unde aş fi dus şi, din această cauză, firul vieţii mele s’ar întrerupe, m’am hotărât să las pe această cale câteva recomandări şi dispoziţiuni soţiei mele şi copiilor mei.
În primul rând, le reamintesc să nu uite că sunt români şi această recomandaţiune să treacă mai departe din tată în fiu atâta timp cât va dura neamul meu. Să nu uite că cinstea şi omenia sunt podoabe cu care s’au mândrit înaintaşii mei şi la fel să rămână şi celor care vor veni şi după mine. Să fie iubitori ai bisericii şi gliei strămoşeşti. Să fie întotdeauna îmbrăcaţi în haina modestiei.
Să lucreze în viaţa lor mai mult pentru binele public decât pentru al lor personal. Să fie oameni ai datoriei în orice direcţie ar activa în viaţa lor pe care o doresc plină de fapte bune. Să nu considere puţinul ce le rămâne de pe urma mea ca o încurajare la trândăvie ci să fie sârguincioşi şi chibzuiţi. Tuturor o caldă îmbrăţişare de soţ şi părinte în clipa când voi fi despărţit de viaţă, iar ţării mele, pe care am iubit-o şi pentru care m-am jertfit, îi urez viitor de aur“.
Testamentul a fost scos la lumină de către Sabin Cornoiu și prezentat în cadrul unei expoziții.
Emilian Bâldea a fost arestat şi condamnat, aşa cum anticipase, dar a reuşit să treacă peste perioada de detenţie şi s-a întors acasă.