Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Spirit întreprinzător, revoluționarul Tudor Vladimirescu a acumulat o avere considerabilă. Pandurii lui Tudor Vladimirescu vorbeau că acesta avea mereu cu el două genţi pline cu galbeni cu care făcea plăţile pentru întreţinerea oştirii.

„O diată din 1812 ne arată că Vladimirescu era fără îndoială un om bogat din slujbe, militărie, comerţ şi judecăţi, fără a fi însă un magnat. Avea astfel case şi moşii cultivate cu vie la Cerneţi, Câmpul Severinului, Dălboaca, Cloşani, Călnic, Halânga, mori la severin, Topolniţa, Pleşuva, Păducel, Baia de Aramă, Tismana etc. Ceea ce impresiona imaginaţia pandurilor în timpul revoluţiei erau două genţi din piele pline cu galbeni pe care Tudor le păstra permanent cu el şi din care plătea soldaţii, alimentele“, arată istoricul Anton Caragea în volumul „Pagini de istorie ascunsă“.

5000 de galbeni în cizmele lui Tudor Vladimirescu

Se spune că cel care l-a asasinat a găsit în cizme bijuterii de mare valoare. „Se zvonea că are comori ascunse, iar la moartea sa, ucigaşul Vasile Caravia a găsit în cizme, ascunse, bijuterii în valoare de 5000 de galbeni. Mitul bogăţiei lui Tudor l-a făcut pe Caravia să-l tortureze spre a afla unde are ascunse comorile, înainte de a-l decapitaşi a-l arunca într-o fântână părăsită lângă Târgovişte“, arată Anton Caragea.

Casa natală a fost distrusă

Istoricul Anton Caragea mai menţionează că s-a ajuns până acolo încât casa natală a lui Tudor Vladimirescu a fost distrusă de cei care căutau comorile acestuia: „Oamenii fără Dumnezeu au mers până într-acolo încât au mers la Vladimir, casa natală a lui Tudor, şi au dărâmat-o sperănd a găsi sub ea comorile ascunse. La fel s-a întâmplat şi cu casa de la Cerneţi, unde iar nu s-a găsit nimic. Poveştile bătrânilor spun însă că Tudor şi-a asuns averile în Codrii Severinului, de aceea nimeni nu le-a găsit“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.