Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În municipiul Târgu-Jiu există numeroase clădiri a căror arhitectură atrage privirea. Fiecare dintre ele are o poveste și grație volumelor judecătorului Ion Duguleanu și ale colaboratorilor săi. Casa Stanca și Gheorghe Călugăru, Ionică și Constantina Călugăru se află în Piața Prefecturii și o puteți vedea, dacă treceți prin zonă. Multă lume nu știe că planurile casei au fost întocmite de arhitectul Iulius Doppelreiter, iar executant a fost un meșter italian. Înainte de 1989, la zeci de ani de când fusese edificată, casa a fost cât pe ce să fie demolată. Acum, în acest imobil se află sediul unei unități bancare.

casa-calugaru-3

Istoria Casei Stanca și Gheorghe Călugăru, Ionică și Constantina Călugăru, de pe strada Victoriei Nr. 6, ne-o fac cunoscută Ion Duguleanu și Titu Pânișoară în volumul „Târgu-Jiu. Case. Oameni. Destine-Strada (Calea) Victoriei”, 2010. Autorii ne spun că în anii de documentare au aflat că în 1923, doi tineri negustori, Gheorghe Călugăru și Ion Curcanu, au cumpărat de la Gheorghe Diaconescu două corpuri de clădiri pentru a începe o afacere în domeniul comerțului. casa-calugaru-1

În noiembrie 1927, printr-un act de împărțeală voluntară, ei sistează starea de indiviziune, iar lui Gheorghe Călugăru îi vor reveni casa și terenul situate pe Victoriei Nr. 6, iar celălalt imobil din Victoriei Nr. 40 îi revine lui Ion Curcanu.

În vara anului 1928, Călugăru a solicitat de la Primăria Târgu-Jiu permisiunea de a construi aici o casă cu parter și etaj care să servească atât pentru nevoile familiei, cât și pentru activități comerciale.

Planurile casei au fost întocmite de către arhitectul Iulius Doppelreiter, iar executarea a fost încredințată meșterului italian Vigi Pittini. În 1929 a fost gata”, scrie Ion Duguleanu în volumul mai sus amintit.

Greutățile vremurilor

casa-calugaru-2

Negustorul Gheorghe Călugăru a plănuit să aibă o casă de mari dimensiuni, dar criza economică declanșată în 1929 i-a dat planurile peste cap.

Familia Călugăru a renunțat la o bună parte a planului inițial. Proprietarul și-a amenajat la parter un spațiu mare pentru magazinul său, o bucătărie și apoi o cameră de locuit pentru angajații săi de la prăvălie.

Potrivit magistratului Ion Duguleanu, familia Călugăru a trecut cu greu peste greutățile financiare, iar după 1948 magazinul a fost închiriat comerțului de stat. Aici au funcționat, pe rând, un magazin de confecții-al familiei Călugăru și apoi unul de încălțăminte. Apoi, după 1948-diverse alte activități.

„Cu puțin timp înainte de 1989, în necugetata pornire de a demola, casa și terenul au fost expropiate. Proprietarii, dar și orașul, au fost norocoși că Revoluția a schimbat planurile și a salvat casa. (…) Casa a rămas în proprietatea familiei Călugăru (a urmașilor săi) până în 2007, când a fost vândută unei unități bancare care și-a stabilit aici sediul, birourile și care a renovat și modernizat clădirea”, a scris Ion Duguleanu.

Cine a fost Gheorghe Călugăru

casa-calugaru-1-2

Gheorghe Călugăru s-a născut în familia unor agricultori din comuna Mușetești și a fost un om foarte inteligent. (…) A participat activ ca subofițer la Campania din Bulgaria-1913 și mai apoi la campaniile din Oltenia și Moldova-1916-1917.

„Familia păstrează și azi la loc de cinste decorațiile militare primite de Gheorghe Călugăru în cele două războaie, dar și medalia Meritul Comercial și Industrial primită de către acesta pentru activitatea sa de comerciant. (…)

În 1930 a deschis în propria casă un magazin pentru desfacerea mărfurilor de manufactură, în special textile și confecții, dar și coloniale și fierărie. Inițial, s-a numit La Bazarul Cuza Vodă, apoi La Deluțanu. Activitatea comercială a continuat până în 1949. A rămas cunoscut ca un negustor cinstit și recunoscut pentru serviciile sale atente și pentru seriozitatea sa. A decedat în 1964”, scrie în volumul „Târgu-Jiu. Case. Oameni. Destine-Strada (Calea) Victoriei”. Din căsătoria soților Călugăru s-au născut doi băieți și o fată.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.