O târgujiancă este una dintre cele mai promițătoare baschetbaliste din țară. Carla Antonia Popescu are 16 ani ani și este componentă de bază a echipei naționale under 16 a României, care a reușit o performanță istorică: obținerea titlului de vicecampioană europeană, în Divizia B, și calificarea, astfel, în Divizia A, unde joacă cele mai bune echipe din Europa.
Carla Antonia Popescu trăiește de trei ani și jumătate la Târgoviște, un oraș de tradiție în baschetul feminin.
Ea joacă pentru echipa de junioare a CSS Târgoviște, iar în acest an va debuta chiar la echipa mare. Carla este elevă în clasa a XI-a la Liceul teoretic „Petre Cercel“.
Adolescenta a fost nevoită să plece din Târgu Jiu, pentru a face performanță sportivă. În Gorj nu există o echipă de baschet feminin, iar, la început, Carla juca baschet în echipa băieților.
„Am început să practic mai multe sporturi, dar am fost atrasă mai mult de baschet. Cum la Târgu Jiu nu exista echipă de fete și se investea mai puțin în baschetul feminin, am ales să fac echipă cu băieții, sub îndrumarea domnului antrenor Gabriel Bekeș, după care am fost preluată de către domnul Laurențiu Răuț. Prima dată am fost legitimată la CSS Craiova pentru că am fost văzută de antrenorul Liviu Manea de la Craiova, care m-a întrebat dacă vreau să continui cu baschetul.
Am fost legitimată la Craiova, unde mergeam la meciuri, pentru că era cea mai apropiată echipă de fete. La nici doi ani, la un meci din campionatul național, am avut meci cu echipa din Târgoviște și am fost remarcată de domnul Cătălin Tănase, care îmi este antrenor, atât la lotul național, cât și la club, și după câteva discuții cu părinții mei, am decis să mă mut la Târgoviște. Am avut o ofertă de la ei când eram mai mică și a fost singura echipă care îmi oferea sprijinul financiar de care aveam nevoie, cât și sportiv. Am ales Târgoviște pentru că este un oraș cu tradiție în baschet, cu antrenori foarte buni. Am ales să vin aici pentru că mi-au prezentat cel mai bun moment de care puteam să beneficiez”.
„M-am simțit ca acasă”
Carla a reușit să se adapteze, după mutarea la Târgoviște, pentru că dorința ei cea mai mare este să facă sport de performanță. „
A fost o mutare și o schimbare destul de grea pentru mine, pentru că eram și mai mică, dar am avut un scop în viață și am putut să trec peste orice și chiar am reușit. M-am obișnuit și m-am adaptat, cu sprijinul celor de la club și de la școală. Nu am dus lipsă de nimic și m-am simțit ca acasă”, ne-a povestit Carla. În acest an, târgujianca va face un pas foarte mare în cariera ei.
Va debuta la echipa de senioare, situație mai rară pentru o jucătoare de vârsta sa, lucru care dovedește valoarea pe care o are. „Sunt legitimată la CSS-CSM Târgoviște, la juniori, iar anul acesta voi activa și în Divizia A, la senioare. O să debutez la o vârstă fragedă pentru sportul nostru. La Târgoviște este un alt proiect și se pune accentul pe tinerele speranțe”, ne-a relatat Carla Antonia Popescu.
Vicecampioană europeană
Carla joacă pe postul de playmaker și în acest an a reușit o performanță istorică cu echipa națională under 16, care a câștigat titlul de vicecampioană europeană, în grupa a II-a valorică. România a jucat finala cu Polonia.
Campionatul s-a desfășurat în luna august la Oradea. Echipa României s-a calificat în prima grupă valorică. „La anul, echipa națională under 16 va fi în Top 20 echipe din Europa. Generația din 2001 va juca anul viitor în prima grupă valorică. La Campionatul European au participat 23 de echipe”, a spus sportiva.
Vrea să joace în Euro Ligă
Carla își dorește să joace în Euro Ligă, dar, în același timp, nu neglijează învățătura. „Îmi doresc o carieră sportivă și aș vrea să joc într-un campionat puternic pentru că visul meu este de a evolua în Euro Liga. Cu timpul mă voi axa și pe alte lucruri, ca pe un plan B. Îmi doresc să urmez facultatea de sport, dar vreau ca, în paralel, să merg și la facultatea de drept. Știu că este foarte greu, dar nimic nu este imposibil. M-am gândit că poate să-mi deschis un birou de consultanță juridică.
Povestea Carlei
Carla este de culoare, iar asta a atras mereu atenția celor din jurul său. Adolescenta este născută în Târgu Jiu, având doar cetățenie română. Bunica sa a fost Lazara Popescu, de naționalitate cubaneză, care a venit în România cu o bursă de studii la Petroșani, iar în timpul facultății l-a întâlnit pe Dorin Popescu, târgujianul care avea să îi devină soț. Lazara și-a desfășurat activitatea în minerit, unde a fost deosebit de apreciată. Carlos Popescu, fiul Lazarei, este tatăl Carlei.
Acesta a fost jucător de baschet în timpul liceului, în echipa coordonată de Gabriel Bekeș.
„Majoritatea persoanelor mă întreabă de ce naționalitatea sunt, dacă am dublă cetățenie și când le spun povestea mea și că sunt româncă nu le vine să creadă. Uneori, când eram mai mică, mă simțeam prost, dar acum mă simt bine în pielea mea și sunt mândră de ceea ce sunt. Nu am fost niciodată în Cuba, în țara bunicii mele. Îmi doresc să merg”.