Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ansamblul de datini şi obiceiuri „Roua” din Cloşani, comuna Padeș, coordonat de Carmen Felicia Sarcină şi o parte a Ansamblului „Maria Lătăreţu”, dirijor Constantin Argint, al Școlii Populare de Artă au participat la Festivalului Internaţional al Măştilor Kukerlandia, din Bulgaria.

 Festivalului Internaţional al Măştilor Kukerlandia din Bulgaria

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Măştilor Kukerlandia s-a desfășurat în oraşul Yambol din Bulgaria, în perioada 23-25 februarie. Manifestarea a reunit unele dintre cele mai bune ansambluri de profil din Bulgaria, dar şi din străinătate. Formaţiile invitate vor prezenta atât cel mai frumos obicei de iarnă, cât şi cele mai spectaculoase costume, din zona din care provin. Ansamblul „Roua” din Cloşani a prezentat obiceiul pițărăilor cu măști.

„Nu ne dăm seama ce bogăție avem“

Carmen Sarcină, profesor al Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, secția externă Padeș, și coordonator al Ansamblului „Roua“, a spus că a delegația județului Gorj a primit multe cuvinte de laudă: „Fiecare spectacol, fiecare turneu ne învață să prețuim mult mai mult tradițiile și obiceiurile noastre populare. Poate fiind obișnuiți cu ele, nu ne dăm seama ce bogăție avem, dar când de la oameni simpli la specialiști primești cuvinte de laudă și felicitări, îți dai seama ca merită orice efort să le păstrezi și să le promovezi. Mulțumesc din suflet tuturor celor implicați, celor care au făcut posibilă prezența noastră la Yambol-Bulgaria“.

În ce constă obiceiul Pițărărilor cu măști

În ajunul Crăciunului, tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani se costumează și pornesc la colindat în Cloșani. Măștile reprezintă „Moși“ sau „Babe“, și reprezintă atât anul care trece, cât și cel care va veni. Masca este confecționată din lână din oaie. Pițărăii mascați își pot pedepsi dușmanii în această zi, pentru că nu pot fi recunoscuți. Pițaraii primesc de la gazde nuci, mere, colaci și biscuiți. Seara are loc o horă a satului, unde tinerii își dau jos măștile și se prind în joc.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.