Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O ultimă micro-expoziție a acestui an din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei” va fi accesibilă publicului la Palatul Culturii, în perioada 13 decembrie 2023 – 10 martie 2024. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la promulgarea Constituției României Mari, document politico-juridic a cărui apariție a reprezentat un moment de referință în evoluția noastră națională. Pentru a marca această aniversare, Muzeul de Istorie a Moldovei prezintă publicului un exemplar al Constituțiunei din 1923, care reprezintă una dintre piesele de valoare excepțională din patrimoniul său.

Acest document rar păstrează semnăturile olografe ale unor importante personalități din epocă: prim-ministrul Ion I. C. Brătianu, miniștrii: de Stat (Ion Inculeț și Ion Nistor), de Interne (Generalul de Corp de Armată Arthur Văitoianu), de Instrucțiune (Dr. Constantin Angelescu), Afaceri Străine (I. G. Duca), Sănătății Publice, Muncii și Ocrotirii Sociale (Gheorghe Gh. Mârzescu), Comunicațiilor (Generalul Traian Moșoiu), Agriculturii și Domeniilor (Alexandru Constantinescu), de Război (Generalul George Mărdărescu), Finanțelor (Vintilă I. C. Brătianu). Acestora  li se adaugă semnăturile aplicate de Episcopul Iustinian Teculescu (președinte al Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia, care a votat la 1 decembrie 1918 Unirea cu România), Patriarhul Miron Cristea și raportorul Camerei Deputaților N. D. Chirculescu.

Documentul s-a păstrat în condiții foarte bune, beneficiind de o intervenție de restaurare-conservare după achiziționarea sa, în urmă cu 50 de ani, dintr-o colecție privată.

Micro-expoziția „Constituția României Întregite” va putea fi admirată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00 (accesul ultimului vizitator la ora 16.30).

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.