Patru piese de mare valoare, din categoria „Tezaur”, au fost descoperite într-o pădure din localitatea Bălănești, de lângă municipiul Târgu Jiu, de către trei iubitori de istorie cu ajutorul detectoarelor de metale. Acestea pot fi admirate în cadrul expoziției permanente din cadrul Muzeului Județean de Istorie Gorj.
Două dintre piesele expuse reprezintă pumnale dacice, denumite în literatura de specialitate «sica», dar și un vârf de lance. Pumnalul descoperit este la fel ca acela cu care s-a sinucis Decebal. În vitrina de expunere se menționează numele celor care le-au descoperit: Valentin Cârstea, Liliana Gomej și Sorin Doru Maria.
„Au fost descoperite cu ajutorul detectorului de metal de către trei iubitori de istorie. Sunt rarități pentru județul Gorj. Au fost descoperite într-o necropolă dacică plană din jumătatea secolului al II-lea – jumătatea secolului I î.Ch. Au aparținut, probabil, unor elite ale războinicilor daci din această zonă. Pe lângă acestea, au fost descoperite fragmente ceramice, osteologice, pentru că a fost o necropolă de incinerație. A mai fost găsit la Socu un exemplar, dar nu așa de bine păstrate ca acestea“, a precizat Vasile Marinoiu, arheolog expert.
S-a descoperit și o așezare de epocă medievală
Vasile Marinoiu a precizat că cercetarea arheologică va continua pentru că a fost descoperită și o așezare medievală: „Am stabilit acolo un perimetru pentru a fi înscris în Repertoriul Arheologic Național. Probabil că vor mai fi făcute cercetări, pentru că, în urma cercetărtilor ulterioare pe care le-am efectuat, am descoperit o așezare de epocă medievală, de secolul XV-XVI, o locuință ce are cuptor și fragmente ceramice din perioada respectivă. Mai sunt și alte locuințe care ar putea să fie cercetate“.
Descoperirea a fost făcută în punctul Dealul Mare, în pădurea care aparţine satului Bălăneşti.