Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

DSCF4888Gorjenii se pot bucura de un pian la care a cântat marele George Enescu. Instrumentul muzical a intrat în patrimoniul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu în urmă cu aproape patru decenii, fiind achiziționat după evaluarea unei comisii care a stabilit  și prețul bunului ce a intrat în tezaurul muzeului.

Instrumentul muzical, marca Bechstein, a fost achiziționat la data de 28 mai 1977. Pianul a fost cumpărat de la cetățeanul Ion Lupulescu, Muzeul Județean Gorj plătind pentru acesta suma de 15.000 lei. „Obiectul de muzeu achiziționat, DSCF4898în valoare de 15.000 lei, în perioada 28-30 mai 1977, din județul Gorj, de către Otilia Gherghe, muzeograf la Muzeul Județean Gorj, a fost achiziționat în vederea îmbogățirii patrimoniului muzeal”, se arată în documentele de recepție de la momentul când pianul a fost cumpărat. La întocmirea procesului verbal de recepție au participat mai mulți specialiști și oameni de cultură, printre care amintim: Elena Udriște, directorul Muzeului Județean Gorj; Constantin Nistor, director Școala Populară de Artă; Cristian Ionescu, arhitect APJ Gorj; Iulian Sanda, tehnician cu evaluările la Direcția de Sistematizare a Consiliului Popular Județean Gorj; Constantin Bibanu, economist Administrația Financiară.

Reprezentanții Muzeului Județean Gorj susțin că la acest pian ar fi cântat chiar marele pianist George Enescu, la Târgu-Jiu, după anul 1900, tocmai din acest motiv instrumentul fiind atât de important. Enescu este considerat cel mai mare muzician român, fiind absolvent al Conservatorului din Viena. Acesta s-a născut la Botoșani și a trecut în lumea celor drepți la Paris.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.