La Cernăuți, Ucraina, a avut loc sâmbătă un important festival internațional de muzică, care a reunit tineri foarte talentați din România, Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, anul acesta la acest festival au participat și copii din Sicilia. Concurenții au încântat juriul și spectatorii. Din Oltenia, a participat la acest festival-concurs interpreta și naista Petronela Bîrsilă, din municipiul Motru, elevă a Liceului de Muzică Târgu-Jiu. Copila apreciată pentru talentul ei de către Gheorghe Zamfir va reveni acasă cu premiul I al festivalului din Cernăuți!
La fel ca în fiecare an, copii și tineri din România, Basarabia (R. Moldova) și Ucraina, dar și cei din Sicilia au încântat audiența. Juriul a avut o grea misiune în a decide câștigătorii. Ziua de concurs a festivalului a fost sâmbătă, iar pe 11 iunie a avut loc marea gală și recitaluri ale unor artiști renumiți. Oltenia a fost reprezentată la acest Festival-concurs de interpreta Petronela Bîrsilă, din municipiul Motru. Talentata solistă, dar și naistă este elevă a Liceului de Muzică și Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din municipiul Târgu-Jiu. La festivalul din Cernăuți, Petronela Bîrsilă a câștigat premiul I. „Aduc cu mândrie acasă, în Oltenia, mai exact în Gorj, premiul I de la Festivalul Internațional «În grădina cu flori multe» din Cernăuți, Ucraina! Mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și mă susțin!”, a spus interpreta în vârstă de 15 ani.
Petronela Bîrsilă este unul dintre tinerii gorjeni cu cele mai multe premii I și trofee la activ. A participat la zeci de festivaluri și concursuri, câștigând de fiecare dată, nu numai premii, ci și aprecierea sinceră a celor care au jurizat-o. A participat la emisiunea „Next Star”, ajungând în finală, a fost lăudată de maestrul Gheorghe Zamfir care a ascultat-o cântând la nai. De asemenea, Petronela Bîrsilă știe sî cânte la mai multe pseudoinstrumente, fiind eleva naistului-profesor Ștefan Popescu de la Școala Populară de Artă Târgu-Jiu.
Despre festivalul din Cernăuți
Potrivit organizatorilor acestui concurs, competiția sprijină tinerii interpreți și promovează potențialului artistic și creativ al tinerilor debutanți interpreți de muzică populară românească. Festivalul Concurs a fost dedicat interpreților amatori ai cântecului și dansului popular românesc, cu vârsta cuprinsă între 6 și 25 de ani din: Regiunea Cernăuți, Ucraina; Republica Moldova, Sicilia și din județe din România. Festivalul concurs face parte din proiectul „Educația artistică și culturală în contextul cooperării transfrontaliere durabile”, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat. „Activitățile desfășurate în cadrul proiectului oferă posibilitatea consolidării la nivel transfrontalier a capacităților umane și instituționale de cooperare dintre instituțiile de învățământ artistic în vederea perfecționării măiestriei interpretative, propagării artei muzicale naționale și universale, lansării, încurajării și afirmării profesionale a tinerilor artiști, dezvoltării cunoașterii și comunicării între profesori, elevi și studenți, încadrării plenare a acestora în diverse activități de impact transfrontalier”, transmit organizatorii.
1 Comment