Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13530240_10206647132605617_2137651167_nActorul Toma Cuzin s-a născut la Olt, dar o bună parte din viaţă a trăit-o la Gorj, pe meleagurile lui Constantin Brâncuși. Toma Cuzin revine acasă, la Boroșteni, sat al comunei Peștișani, de câte ori are ocazia. Aici își reîncarcă bateriile și găsește liniștea de care are nevoie. La sfârșitul săptămânii trecute, la Peștișani, a avut loc prima ediție a Festivalului „RomânIA autentică”, iar Cuzin Toma nu a lipsit! Cei alături de care Cuzin a copilărit la Boroșteni spun că actorul era un „băiat de gașcă, liniștit, mereu prietenos și căruia îi mergea mintea brici”! În prezent, Toma Cuzin este actor în cadrul Teatrului Mic din București și unul dintre actorii sitcomului ,,Las Fierbinți”, difuzat de postul național de televiziune ProTv.

cuziDe numele comunei Peștișani este strâns legat cel al lui Constantin Brâncuși, al Daianei Mergea și al soțului său, campionul Florin Mergea, dar și al actorului Toma Cuzin. Actorul s-a născut chiar de Ziua Copilului, în 1977, iar primii ani din viaţă şi adolescenţa le-a petrecut la Boroșteni, sat mirific din comuna Peștișani. Tot de la Peștișani, dar din Hobița, a plecat în lume și sculptorul Constantin Brâncuși, inegalabil în talentul său și care mereu s-a mândrit cu originile sale. Și Toma Cuzin se mândrește cu originea lui. Vorbește cu mare drag despre trecutul său și spune că a încercat mai multe meserii: a fost miner, paznic pe un șantier, portar la un bloc, bucătar, electrician, agent imobiliar, dansator la cuzinAnsamblul Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu și, apoi, și-a găsit liniștea devenind actor. A urmat actoria din dragoste față de jumătatea sa, dar și față de artă și acum se simte împlinit. „Sunt născut în Sprâncenata, judeţul Olt, dar am crescut la Peştişani, la Boroșteni, de când mă ştiu. Grădiniţa, şcoala, sunt făcute acolo. Chiar și armata. Am plecat de mic de acasă, la 11 ani, când mi-am luat viaţa în mâini. Pe Cristina, soţia mea, am cunoscut-o la Peştişani. Venea în va­canţă la bunici. M-am îndrăgostit la 16 ani. De la 18 ani suntem împreună. (…) Am lucrat destul… un an şi ceva în mină. Ce să zic, nu am stat mai puţin de trei luni într-un loc. Reuşeam să mă integrez repede, să învăţ ce am de făcut, apoi, rămânea un gol şi oricât de bine îmi era, voiam altceva… voiam mai mult. Cel mai bine câş­ti­gam în mină. Am terminat un liceu de profil: electro-mecanic, reparaţii şi întreţinere in­­stalaţii şi utilaj minier. Am mai fost paznic, am lucrat într-un restaurant, am fost, cred că trei ani, dansator la Doina Gorjului, apoi am plecat”, a spus Toma Cuzin. La Ziua Iei, Cuzin Toma a venit alături de copiii săi, Nicodim, băiatul său, deja îi calcă pe urme. Fetița lui Cuzin și a Cristinei Toma a fost îmbrăcată în port tradițional. Copiii s-au plimbat, alături de tatăl lor, cu o căruță trasă de cai.

Cum era Toma la Peștișani

13530332_10206647132645618_294150615_nCei care îl știu de pe vremuri pe actor spun că acesta era un băiat potolit, mereu de gașcă și prietenos cu toată lumea. Nu a fost niciodată cu nasul pe sus, spun băieții alături de care Cuzin mergea la distracție. „Nu făcea scandaluri, era foarte de gașcă și prietenos. Se vedea de atrunci că va ajunge cunoscut, că ne va face să ne mândrim cu el! În vedeam la discotecă, la Peștișani, în centru. Pe vremea noastră nu se mai făceau hore, începuseră discotecile. Era mereu comunicativ, sociabil, om simplu, fără fițe. L-am întâlnit și după ce începuse să joace în reclame. Mi-am dat seama că a rămas la fel cum era când mergeam la distracție împreună”, a spus Nelu din Boroșteni. Și gorjeanul Florin, tată a doi copii, este sigur că niciodată succesul și faima nu îl vor schimba pe Cuzin Toma: „Noi îl strigam Toma. Mai are doi frați, unul locuiește în Târgu-Jiu. Este la jandarmi, parcă. Toma era un om extraordinar, prietenos și de treabă, liniștit, nu făcea scandal sau probleme. Mergeam la discotecă, la Moară se numea un local. Sper să reușesc să mă întâlnesc cu el, mai ales că de Sfântul Petru, se face nedeie la Peștișani și nu cred că a plecat el la București. Îi plăcea mereu la țară. Ce-i drept, noi avem locuri minunate la Peștișani”.

Iubit de toată lumea

cuzi 1Prezent la Peștișani, la Festivalul RomânIA autentică, Toma Cuzin a acceptat cu plăcere să facă fotografii cu toți cei care îi cereau. „Am venit la Peștișani, cu o ocazie specială, și am venit aici ca să îmi încarc bateriile! Vin aici anual, vin de câte ori am ocazia și îmi încarc bateriile alături de familie, de copiii mei! Este o zi specială, aceste locuri sunt minunat de frumoase și îi invit pe toți românii, și nu numai, să vină la Peștișani, pe meleagurile lui Constantin Brâncuși cel inegalabil!”, a spus actorul Toma Cuzin, „Firicel” din Las Fierbinți.

Copiii au făcut roată în jurul lui, dornici să aibă o fotografie cu Firicel din Peștișani. „Știu că este Firicel și că este din Peștișani! Tata a copilărit aici la Peștișani și îmi mai spunea că se întâlneau la discotecă. Nu știu dacă dânsul îl mai știe. Noi ne mândrim că avem un mare actor de aici, din satele noastre. Plus că îl avem pe Brâncuși, geniul cunoscut în toată lumea!”, a spus Andrei, un elev de clasa a VIII-a din Peștișani.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.