Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un curs de învățare de a limbii engleze, destinat persoanele vârstnice, a început de câteva zile la Biblioteca Județeană „Christian Tell”. Cei care-i îndrumă pe învățăceii mai în vârstă sunt voluntari ai Centrului Europe Direct, care funcționează în cadrul Bibliotecii Județene.

Voluntarii sunt elevi și studenți, cu vârste cuprinse între 15 și 22 de ani, care s-au oferit să participe la acest curs. Smaralda Rovența are vârsta de 71 de ani și a lucrat ca profesor de limba franceză și este încântată că acum este pe post de elev. Și-a dorit să urmeze acest curs, pentru a avea o activitate care s-o capaciteze:

„Am dorit să urmez acest curs pentru a-mi antrena creierul. Am fost profesor de limba franceză, dar îmi doresc să cunosc și limba engleză, pentru că acum este larg răspândită. Am un copil plecat în Canada, în Montreal, dar în aeroport și în alte locuri se vorbește limba engleză. Tendința este spre engleză. Acum sunt și eu elevă, dar îmi place, parcă mă aflu în treabă. Așa parcă sunt pe linia moartă. Am început să învăț de una singură, pentru că sunt autodidactă. Elevii se descurcă foarte bine și pot avea un viitor în învățământ”. Smaralda a urmat și cursul de inițiere în utilizarea calculatorului. „Am urmat și un curs de utilizare a calculatorului și mi-a prins bine”, ne-a mai spus pensionara.

Dorel Dumitru Bodislav este un fost miner aflat acum la pensie. El își dorește să învețe limba engleză pentru a putea conversa cu un turist străin:

„Eu am făcut doar rusă și franceză la școală. Limba engleză este de nivel internațional și se vorbește cam peste tot. Aș vrea să pot avea bazele pentru a purta o convorbire dacă mă întâlnesc cu un turist străin, având în vedere poziția județului Gorj și prezența operelor lui Brâncuși. Este pentru prima dată când particip la un astfel de curs. Copiii sunt foarte isteți și dezinvolți. Nu mă așteptam. Este un lucru bun pentru ei și cred că au șanse să devină cadre didactice”.

„Este interesant și amuzant să lucrezi cu persoanele mai în vârstă”

Ștefania Burlică, de 17 ani, elevă la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” este unul dintre voluntarii care-i învață pe vârstnici limba engleză. Adolescenta ne spune că ipostaza în care se află îi oferă o experiență nouă:

„Fac voluntariat din toamnă la Biblioteca Județeană. Este o ipostază interesantă în care nu m-am aflat până acum și pot să experimentez cum se simte atunci când ești profesor și încerci să-i înveți pe ceilalți. Îmi este mult mai ușor, pentru că știu ce îmi doresc eu de la un profesor pentru că mă lovesc de asta zi de zi. Este interesant că poți să oferi ceva celorlalți. Este interesant și amuzant să lucrezi cu persoanele mai în vârstă“.

Robert are 16 ani și este elev la Colegiul Național „Spiru Haret”. El își dorește să-i ajute pe cei din jurul său și chiar și-a dorit de mică să fie profesor: „Îmi place să lucrez în parteneriat cu alți elevi și prieteni. Îmi place să fac ceva să-i ajut pe ceilalți. Este prima dată când particip la un astfel de curs. De când eram mic îmi doream să văd cum este să fii profesor. La un moment dat îmi doream să devin profesor”.

40 de voluntari vor să-i ajute pe bătrâni să învețe limba engleză

Cursul se desfășoară în lunile iulie și august, de luni până joi, timp de două ore. „Este al cincilea în care voluntarii Centrului Europe Direct Gorj și Bibliotecii Județene țin cursul de limba engleză pentru seniorii comunității. Din experiența anilor anteriori pot spune că s-au legat prietenii și a fost o relație foarte frumoasă, ajungându-se la a-i înțelege pe cei de vârste diferite. Este un curs intensiv. Participă 40 de voluntari au optat pentru cursul de engleză din cei 209 care sunt înscriși în acest moment”, a spus Marinela Csolti, reprezentanta Centrului Europe Direct Gorj.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.