Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La sfârșitul acestei săptămâni, în Poaiana lui Mihai din comuna Schela va avea loc o nouă ediție a manifestării cultural-artistice „Pelerinaj de Suflet Românesc”, care va reuni atât oamenii de istorie, iubitorii de poezie şi muzică patriotică, cât şi autorităţile judeţului.

Școala Populară de Artă, Consiliul Judeţean Gorj,  Instituția Prefectului – Județul Gorj, Primăria și Consiliul Local al Comunei Schela, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, Administrația Ariei Naturale protejate de interes comunitar ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest – Camera de Comerț și Industrie România – Japonia, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, SC Întreprinderea de Drumuri și Poduri Gorj S.A., Serviciul Public Salvamont Gorj, Protoieria Târgu Jiu și Artego S.A., organizează la finele săptămânii o evocare cultural-istorică a marelui domnitor Mihai Viteazul, intitulată „Pelerinaj de Suflet Românesc”. La manifestări participă oameni de istorie, iubitori de poezie şi muzică patriotică, cât şi autorităţile judeţului. Evenimentul se desfășoară pe parcursul a două zile.

Programul manifestării

Sâmbătă, 12 august, va avea loc plecarea din municipiul Târgu-Jiu, urmând ca de la ora 11,00 să se înceapă instalarea în tabără, apoi de la ora 13,00 –amenajarea şi pregătirea platoului pentru manifestări (numai pentru organizatori). Seara va avea loc un foc de tabără, iar la miezul nopții se va da startul unui regal de muzică folk  și poezie. Nu vor lipsi nici filmele  documentare, care au devenit deja tradiție pentru iubitorii de istorie. Duminică,13 august, de la ora 12,00 – manifestare evocatoare închinată Voievodului Mihai şi împlinirii a 85 de ani de la ridicarea monumentului din Poiana lui Mihai. Aristide Şerbănescu, primarul comunei Schela, va susține o alocuțiune de deschidere, după care va urma un Te Deum în memoria Voievodului şi a ctitorilor monumentului, urmat de alocuţiuni evocatoare susținute de oficialitățile județului. Gheorghe Nichifor, reputat profesor de istorie și vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, va ține o lecție deschisă de istorie, urmând ca întreaga manifestare de la Schela să fie încheiată printr-un spectacol de muzică şi poezie patriotică dedicat evenimentului.

Povestea Monumentului din Poiana lui Mihai

În primăvara anului 1932, Societatea Culturală „Cultul Eroilor“ din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei marelui voievod Mihai Viteazul, în amintirea trecerii sale prin Pasul Vulcanului, spre Ardeal. Monumentul a ajuns în Gara Târgu-Jiu în vara anului 1932, iar în luna septembrie a fost amplasat în Poiana lui Mihai. Era înalt de 6-7 metri şi avea în vârf un vultur, iar pe piedestal, în basorelief, chipul viteazului voievod. Inaugurarea a avut loc pe 25 septembrie, în prezența unui numeros public și a unei companii din Regimentul 18 și o baterie din Regimentul 7 Artilerie Grea. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul Gr. Prejbeanu, protoiereul judeţului, la vremea respectivă. Meritul ridicării monumentului l-a avut locotenentul dr. C. Lupulescu, fiu al comunei Sâmbotin, împreună cu fratele său, studentul Ion Lupulescu.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.