Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

ansambluAnsamblul Folcloric „Nedeia”, al Casei de Cultură Novaci, împlinește patru decenii de existență în primăvara acestui an. Ansamblul a luat ființă în luna martie a anului 1977, moment în care Casa de Cultură Novaci a fost desemnată de către forurile culturale județene să reprezinte România la cel de-al X-lea Festival Internațional de Folclor de la Zakopane – Polonia.

Fostul director al Casei de Cultură a decis cu ocazia festivalului din Polonia că este timpul ca ansamblul să fie înființat, până atunci existând un mic grup de fluierași.

„Fusesem numit director al Casei de Cultură Novaci la 1 decembrie 1976 și le sunt recunoscător pentru acest lucru domnilor Ioan Grecoiu (fostul director) și Victor Digulescu, primar. Forurile culturale gorjene vroiau să ia de la Casa de Cultură Novaci doar opt fluierași, restul artiștilor urmând să fie luați de la Târgu-Jiu.

Nu am fost de acord și am cerut ca majoritatea formației ce urma să meargă la Zakopane să fie alcătuită din novăceni. Era suficient timp până în luna septembrie să alcătuim un ansamblu cu care să mergem în Polonia. Până la urmă, ideea a fost îmbrățișată de toată lumea și așa s-a ajuns la înființarea Ansamblului «Nedeia».

Deși atunci, prin renunțarea la formația de fluierași cu băcițe nu am fost privit cu ochi prea buni, viitorul avea să demonstreze că luasem o hotărâre bună. În martie 1977, cu sprijinul forurilor culturale județene și al coregrafului Iulian Malea, am pus bazele viitorului ansamblu folcloric «Nedeia» care avea să reprezinte orașul, județul și țara noastră la 23 de festivaluri internaționale de folclor, în Europa și Asia Mică, în perioada 1977 – 2008”, a precizat Constantin Dârvăreanu, fost director al Casei de Cultură Novaci.

ansamblu 3Două dintre marile succese ale Ansamblului Folcloric „Nedeia” sunt premiile de la Festivalul folcloric interjudețean „Cântecele munților”, din 25-26 septembrie 1982, unde ansamblul a obținut locul I și Festivalul folcloric „Cireșar ‘89”, unde s-a obținut trofeul evenimentului, împreună cu Ansamblul „Junii Sibiului”.

Acestea sunt două mari succese pe plan național, care se adaugă la lista impresionantă a reușitelor înregistrate pe plan internațional.

„Cu prilejul acestor turnee și festivaluri internaționale de folclor am prezentat spectacole alăturea de ansambluri din Mexic, Chile, Argentina, China, Coreea de Nord, Italia, Olanda, Polonia, Ucraina, Rusia, Cehia, Belgia, irlanda de Nord, Slovenia, Lituania, Ungaria, Grecia, Guineea, Finlanda, Spania, Croația, Togo, Franța, Indonezia, Turcia, Cuba, Mongolia, S.U.A, Albania, Bulgaria, Serbia, Anglia, Portugalia, Armenia. Numele Novaciului și României au fost rostite pe toate meridianele Globului, din Europa până în America de Sud, din Asia până în Africa și de acolo până în America de Nord.

Ce satisfacție mai mare poți avea decât să știi că se vorbește peste tot în lume de micuța ta urbe în care te-ai născut și crescut? De aceea, le sunt recunoscător tuturor celor care au evoluat de-a lungul anilor sub emblema «Nedeia», fiindcă fără ei am fi rămas o simplă formație artistică ce se deplasa din când în când prin Gorj sau prin județele vecine”, a mai spus Constantin Dârvăreanu.

Astfel, luna martie aduce motiv de sărbătoare pentru Ansamblul Folcloric „Nedeia”, la împlinirea celor patru decenii de existență.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.