Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Târgujianca Alexandra Sfirlogea are 25 de ani și a absolvit Facultatea de Drept în cadrul Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. În prezent, tânăra urmează un curs de marketing și marketing management în cadrul Business Academy București și este implicată în acțiuni de voluntariat căci coordonează activitățile Organizației Scout Society, scriere și implementare de proiecte pentru tineret, care au impact asupra societății. În vara acestui an, Alexandra și soțul său au avut cea mai interesantă lună de miere, exact așa cum visaseră: o lună de zile au călătorit prin Europa cu un minivan în care au și dormit, neavând nevoie de cazare la pensiuni sau hoteluri. „În vara acestui an am avut parte de o lună de miere atipică, însă cred eu că acest lucru ne definește foarte bine pe noi ca și cuplu. Am fost plecați aproximativ o lună de zile, timp în care am vizitat 10 țări: Ungaria, Austria, Germania, Elveția, Franța, Italia, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina și Serbia”, a spus Alexandra Sfîrlogea.

Reporter: Cu ce vă ocupați în prezent?

Alexandra Sfîrlogea: În această perioada atenția mea se îndreaptă către mai multe domenii de lucru. În primul rând scriu și implementez proiecte de și pentru tineret, lucru pe care îl fac deja de câțiva ani, mă implic activ și coordonez activitățile organizației Scout Society și mă bucur enorm să văd că în fiecare an reușim să facem și mai multe proiecte cu impact semnificativ asupra societății. Cochetez în ultimul timp și cu tot ceea ce înseamnă social media, creare de bloguri și de conținut și mai nou marketing, domenii noi pentru mine, dar pe care le găsesc extrem de interesante. Pe lângă toate acestea, lucrez și la niște proiecte conexe despre care este puțin cam devreme să vorbesc, așa că pot să spun mai multe în momentul lansării lor.

Rep.: În vara acestui an, alături de soțul dvs, ați fost într-o lună de miere cu totul deosebită! Cât a durat și ce țări ați vizitat?

A.S.: Este adevărat, în vara acestui an am avut parte de o lună de miere atipică, însă cred eu că acest lucru ne definește foarte bine pe noi ca și cuplu. Am fost plecați aproximativ o lună de zile, timp în care am vizitat 10 țări: Ungaria, Austria, Germania, Elveția, Franța, Italia, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina și Serbia.

Rep.: Care au fost cele mai inedite momente din luna de miere?

A.S.: Este o întrebare la care nu îi găsesc foarte ușor un singur răspuns și asta pentru că toată călătoria a fost presărată cu momente inedite, peripeții care ne-au făcut să trăim fiecare clipă intens și cu siguranță avem amintiri care vor rămâne cu noi toată viață. Însă dacă închid ochii, primul moment la care mă gândesc este acela când am ajuns la căsuța galbenă, din stâncă, ce stătea cocoțată într-un vârf de deal din Riomaggiore, Cinque Terre (Cinque Terre din Italia este în patrimoniul Unesco și este alcătuit din 5 sătuce de pescari, toate la fel de frumoase și de colorate. N.red.). Însuși drumul până la ea s-a dovedit a fi o adevărată provocare întrucât mașina a rămas parcată la baza dealului, urmând că apoi pentru aproximativ o oră să ne pierdem pe cărări, printre case mici, viu colorate, cu o vedere spectaculoasă spre mare. Am realizat că totul a meritat, atunci când în jurul nostru era liniște deplină, iar priveliștea ne-a depășit toate așteptările. A fost locul perfect pentru a sărbători un an de la căsătoria civilă. Nu am cum să uit nici noaptea în care am dormit la baza ghețarului Aletsch, (cel mai mare din Apli), lanurile de lavandă și podgoriile din zona Provence sau zona Bravariei cu emblematicul Romantic Road, un drum de aproximativ 300 de km ce te poartă printre orașe medievale și castele impunătoare (Castelul Neuschwanstein, Castelul Hohenschwangan, pe care le-am și vizitat). Fiecare din locurile vizitate a fost special în felul lui, lucru care a făcut din această experiență una memorabilă și cu siguranță aș pleca oricând într-un aventură similară.

Rep.: De ce ați ales să călătoriți în minivan și cum v-a venit ideea acestei luni de miere?

A.S.: Ne place să credem că nu suntem niște călători tipici și încercăm să facem din fiecare vacanță o experiență de care să ne amintim mereu cu zâmbetul pe buze. Știam de foarte mult timp că pentru luna de miere ne dorim ceva diferit, care să ne scoată puțin din zona de confort, ne doream acel ceva special despre care să povestim o viață întreagă, așa că am ales să ne aventurăm cu mașină în Europa. Era cam singura varianta care ne oferea posibilitatea să explorăm cât mai mult: zonele rurale, castelele, micile orașe nedescoperite de prea mulți turiști. După ce am stabilit clar că ne dorim o vacanță cu mașină, am început să ne documentăm referitor la destinații, obiective turistice și prin intermediul mediului online am început să citim din ce în ce mai des despre persoane din alte colțuri ale lumii care au făcut din călătoritul cu minivan-ul un stil de viață. Desigur, acest lucru era prea mult pentru noi, având în vedere implicarea noastră în activitățile din țară, însă ne-am gândit că putem adapta această idee (aveam deja un mini-van) și astfel am ajuns să călătorim cu mini-vanul nostru (ce a trecut printr-un întreg proces de redesign) în Europa.

 Rep.: În timpul călătoriei ați postat noutăți pe blog și pe rețeaua de socializare. Cam câte persoane vă urmăreau postările?

A.S.: Ne-am dorit tare mult să documentăm călătoria noastră, deși asta a însemnat pentru mine o adevărată provocare pentru că a trebuit să învăț cum să creez un blog, ce se află în spatele lui, care sunt secretele rețelelor de socializare, am fost mult mai atentă la detalii pe parcursul călătoriei pentru a putea suprinde cât mai multe și apoi am transferat totul în online. Am văzut totul ca pe un jurnal modern, în varianta digitală și ne-am dorit tare mult ca povestea să treacă dincolo de ecranul telefonului, calculatorului și să inspire, să motiveze, astfel încât cei care ne citesc rândurile să își dorească să pornească într-o astfel de aventură, iar noi să le demonstrăm că se poate, că este realizabil, trebuie doar să își dorească.

Avem postări urmărite de sute sau chiar mii de oameni, din diferite colțuri ale lumii, dar cred că și mai important decât atât este faptul că de-a lungul călătoriei am primit mesaje de la foarte multe persoane care erau încântate de ideea noastră, care ne încurajau sau care își doreau să afle cât mai multe informații despre o anumită destinație pentru că își doreau să ajungă acolo, și asta înseamnă că scopul jurnalului nostru modern a fost atins.

A fost destul greu să ținem pasul cu postările, timpul și viteză internetului ne-au ținut de multe ori în loc. De altfel, promitem să revenim cu articolele pe blog despre experiență din luna de miere, dar și despre călătoriile pe care le-am făcut ulterior

Rep.: Legat de călătorii, ce planuri v-ați făcut pentru 2018?

A.S.: Începutul anului 2018 ne găsește departe de casă, explorând o destinație nouă pentru noi, Sicilia, mai exact Taormina. Chiar zilele acestea suntem în plin proces de planificare a călătoriei, însă știm deja că ne dorim să facem excursii în Catania și la Vulcanul Etna. Cu siguranță, în 2018 vom vizită Insulele Azore și Lisabona, și asta pentru că anul acesta, de Sfântul Nicolae,  fiecare a pus în ghetuța celuilalt un bilețel cu o destinație pe care își dorește să o viziteze, urmând că apoi să planificăm toate detaliile călătoriilor în concordanță cu timpul liber pe care îl avem. Același lucru se va întâmpla și de Crăciun, sub brad fiecare dintre noi va găsi bilețelul cu destinația dorită de celălalt, astfel că ne mai așteaptă încă două destinații pentru anul 2018, care sunt încă surpriză. Dorim să facem din asta o tradiție, astfel că în fiecare an vom călători în cel puțin 4 destinații de explorat. Pentru 2018 ne așteptăm să apară și călătorii spontane că în fiecare an, de care ne bucurăm la fel de mult, indiferent de destinație, pentru că suntem împreună și asta transformă orice călătorie într-un perfectă.

Rep.: În afară de călătorii, ce alte pasiuni aveți?

A.S.: Este adevărat, călătoriile ocupă un loc important în viața noastră. Însă, atunci când nu călătorim, ne place tare mult să petrecem timp în compania prietenilor, lucru ce ne încarcă mereu cu energie pozitivă, ne binedispune, ieșim la plimbare cu cei doi labradori pe care îi avem acasă la Târgu-Jiu, mergem la film sau la teatru, practicăm activități montante (hikeing, via-ferata), încercăm să ajungem cel puțin o dată pe săptămână la squash, iar atunci când nu vrem să părăsim confortul casei noastre, ne poți găsi pe terasă apartamentului nostru, de la etajul 9, care are o priveliște superbă, planificând, discutând despre diferite subiecte sau pur si simplu admirând apusul soarelui.

Rep.:  În ce proiecte sunteți implicați în prezent dvs și soțul? Cu ce ONG-uri colaborați/lucrați?

A.S.: Continuăm să ne implicăm în activitățile desfășurate de Organizația Națională Cercetașii României și încercăm să participăm la cât mai multe evenimente desfășurate de aceștia. În prezent eu sunt implicată într-un nou proiect în care Asociația Scout Society este partener. Este un proiect de parteneriat strategic ce se va desfășura pe o perioada de 2 ani cu parteneri din alte 7 țări, ce își propune să dezvolte un tool, un exercițiu educativ și interactiv mai exact prin care să promoveze în rândul tinerilor toleranța în ceea ce privește opiniile celoralți, ascultarea activă, libertatea opiniei. Instrumentul este conceput pentru a fi utilizat atât de alte organizații, cât și de către instituțiile de învățământ în lucrul cu tinerii. Momentan este în prima fază de dezvoltare, însă după finalizarea lui mai multe informații se vor regăși pe site-ul organizației. În ceea ce privește colaborările, pe plan local avem o colaborare fructuoasă cu Centrul Local „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu din cadrul Organizației Naționale Cercetașii României, dar și cu clubul montan White Wolf din Baia de Fier. Având în vedere proiectele internaționale desfășurate în ultimii ani, avem colaborări cu parteneri din Croația, Spania, Italia, Slovenia, Cehia, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Belgia, Norvegia.

Rep.: Povestiți-ne despre cele mai importante proiecte.

A.S.: Cu siguranță pentru mine fiecare proiect este important, pentru că aleg să mă implic mereu în adevăratul sens al cuvântului și îmi place să le tratez ca fiind toate foarte importante pe de-o parte pentru a-mi motiva mereu echipa cu care lucrez, iar pe de altă parte pentru a obține de fiecare dată rezultatele cele mai bune.

Aș alege să menționez proiectul Life Path, implementat în acest an cu parteneri din Croația, Slovenia și Cehia. Scopul principal al acestui proiect a fost creșterea angajabilității în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 17 și 21 de ani, iar pe parcursul a 10 zile, 48 de tineri au beneficiat de workshopuri și activități, special concepute, având la bază educația-nonformală. În cadrul acestora, participanții și-au dezvoltat o serie de abilități și competențe precum: lucrul în echipă, comunicarea într-o limbă străină. Mai mult decât atât, tinerii s-au implicat în realizarea unei platforme, ce conține materiale informative despre posibilitățile de perfecționare în diferite domenii, situația pe piața muncii, informații din domeniul bussines, toate acestea fiind disponibile în limba engleză pe platforma care poate fi accesată în mod gratuit de către toate persoanele interesate.

Un alt proiect implementat de Scout Society a fost Multicultural Village, un proiect cu o temă de actualitate în contextul evenimentelor din societate, și anume promovarea cunoaşterii diverselor culturi în rândul tinerilor din mediul rural ca efect al migraţiei – prin metode egale de dezvoltarea durabilă a societăţii. Cei 57 de participanți la proiect au fost din Bulgaria, Polonia, Lituania, Slovenia, Turcia, Ungaria și România, și s-au implicat activ în toate workshopurile desfășurate. Tinerii din fiecare țară au fost provocați să realizeze și să implementeze pentru o zi activități specifice țării lor, în concordanță cu tema proiectului. Astfel, prin implicarea lor, tinerii au promovat respectul, înțelegerea, diversitatea culturală și au asociat valorile necesare pentru a avea o cultură a drepturilor omului, fără discriminare dar cu demnitate umană și respect.

Rep.: Ce înseamnă voluntariatul pt dvs? Se implică tinerii gorjeni atât cât ar trebui în acțiunile de voluntariat?

A.S.: Volunariatul are un loc în viața mea de mai bine de 10 ani de zile, astfel că pentru mine reprezintă foarte multe. Mi-am întâlnit prietenii pe care îi am azi la acțiunile de voluntariat, lucrez în acest moment cu oameni pe care i-am cunoscut în proiecte de voluntariat, am înțeles că dacă tu nu te implici să schimbi în bine societatea nu o va face nimeni în locul tău, am călătorit mult și am întâlnit oamenii din diferite colțuri ale lumii care azi îmi sunt parte din familie, mi-am dezvoltat abilități și competențe, pe care încerc să le dezvolt și în rândul altor tinerilor prin activitățile în care mă implic în prezent. Aș putea să continui cu rânduri întregi în care să povestesc despre câte experiențe minunate am trăit prin intermediul voluntariatului și câte aspecte pozitive a adus în viața mea, însă cred că aceste lucruri nu se simt cu adevărat decât atunci când ești tu însuți voluntar. Mi-ar plăcea, desigur, ca atunci când vorbesc cu un tânăr despre voluntariat să nu văd ezitarea din ochii lui și să nu se gândească de fiecare dată la întrebarea „eu ce câștig din asta?”. Este adevărat că mai avem nevoie de timp că aceste lucruri să nu se mai întâmple și tinerii să aibă înțiativă de a se implică în cât mai multe acțiuni de voluntariat, însă consider că ne îndreptăm spre drumul cel corect. Răspunsul tinerilor la proiectele desfășurate de noi este unul pozitiv și asta mă bucură tare mult. Consider că prin puterea exemplului și prin cât mai multe acțiuni venite din partea ong-urile, insituțiilor de învățământ care să îi provoace pe aceștia să se implice, vom reuși să îi motivăm pe tineri să devină cetățeni activi în comunitățile din care fac parte.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.