Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din municipiul Târgu Jiu și Colegiul „M.I. Glinka” din Minsk au încheiat un „Acord de parteneriat privind educația artistică în cadrul cooperării internaționale”, cu ocazia vizitei efectuate în capitala belarusă de o delegație a instituției de învățământ din județul Gorj. Informația a fost făcută publică de Ambasada României în Republica Belarus.

Acordul de parteneriat a fost semnat de directorii celor două licee, prof. dr. Ana Daria Ionescu Haidău și, respectiv, conf. dr. Vladimir Cernikov. Documentul prevede ca principal obiectiv stabilirea de relații de cooperare, schimb de cunoștințe privind metodele de predare, asimilare și implicare a elevilor în actul de instruire în domeniul artelor și a muzicii clasice, schimb de surse didactice, metodologice și științifice pentru organizarea procesului de învățământ și a activităților extracuriculare. În cadrul acestui proiect se vor organiza vizite anuale reciproce, participări la Concursul internațional de interpretare instrumentală „Orpheus” de la Târgu Jiu și la Concursul internațional destinat ansamblurilor camerale pentru copii „Strunele lui Orfeu” de la Minsk. Ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu, prezent la eveniment, a felicitat cele două instituții pentru lansarea unui proiect cultural-educațional valoros, care dovedește deschidere și mobilitate pentru cooperare internațională și interes nedisimulat pentru cunoașterea bunelor practici și a experienței în materie de educație.

Expoziție și concert de gală

Cu acest prilej, a fost vernisată expoziția „Zburătorul”, cu lucrări de grafică și pictură inspirate din poezia lui Mihai Eminescu, semnate de elevii Liceului de Arte din Târgu Jiu. În cadrul vernisajului, s-au recitat fragmente din poemul „Luceafărul” în limbile română, rusă și, în premieră mondială, în limba belarusă. Traducerea a aparținut traducătoarei belaruse Iulia Aleicenko, care a fost prezentă la momentul poetic. Concertul de gală care a urmat, intitulat „Dialog între culturi”, a fost prezentat de elevii de la cele două instituții de învățământ și a inclus arii din opere, lucrări de muzică clasică instrumentală și melodii populare românești și belaruse.

Elevii belaruși au venit cu surprize, pregătite special pentru delegația română, prezentând în program două lucrări de George Enescu — „Sérénade lointaine pentru vioară, violoncel și pian” și „Cantabile și presto pentru flaut și pian” — și „Hora Staccato” de Grigoraș Dinicu. Vizita de documentare și schimb de experiență în Republica Belarus a delegației Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, efectuată în perioada 29 mai — 1 iunie 2017 și organizată de Ambasada României în Republica Belarus, în parteneriat cu Colegiul de Muzică „M.I. Glinka”, face parte din seria de „Întâlniri interculturale” în cadrul campaniei de diplomație publică a misiunii, intitulată „Ferestre spre România: Cultură, Artă, Oameni”, lansată în anul 2015.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.