Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Există o zonă în România unde timpul a stat în loc și care se află în partea sudică a județului Hunedoara. Zonă este cunoscută ca Fundătura Ponorului sau „Palma lui Dumnezeu”, fiind o arie protejată de interes național.

Cei care veți merge pe drumul ce leagă Municipiul Petroșani de Hațeg și ajungeți în localitatea Ponor, pe un drum la stânga, se merge spre satul Federi. Apropo de acest drum…după ce veți parcurge câțiva kilometri veți putea vedea o fostă carieră de bauxită.

Totodată, cu cât veți înainta mai mult trebuie să știți că acest drum se îngustează, devenind din ce în ce mai greu de parcurs. Totuși, parcurgând acest drum veți putea descoperi peisaje superbe, veți putea vedea case de lemn, care au rezistat în fața timpului. În același timp, trebuie să știți că este necesar să mergeți pe jos timp de aproximativ două ore, pe un drum forestier.

Pentru cei care locuiesc în această zonă viața nu este ușoară, dar pentru turiști „Palma lui Dumnezeu” este Raiul pe pământ.

Dar efortul se merită sută la sută, mai ales când veți descoperi niște peisaje desprinse din poveste. Pentru cei care locuiesc în această zonă viața nu este ușoară, dar pentru turiști „Palma lui Dumnezeu” este Raiul pe pământ. Aici ochii și sufletul se bucură de splendoarea naturii, oamenii te primesc cu brațele deschise și se bucură când le aduci vești cu ce se mai întâmplă prin lume.

Vara zona este destul de populată, atât de turiști, mai ales de acei fotografi care vor să obțină cele mai frumoase imagini, dar și de sătenii din localitatea Federi, care locuiesc mai multe luni din an aici, pentru a avea grijă de animale, în special vaci, oi sau cai, dar și pentru a aduna fânul.

Tot aici se regăsește și un izvor care pornește de lângă Dealul Pleșului, iar peisajul este completat și de cetățile dacice din Munții Orăștiei.

În trecut, Palma lui Dumnezeu era unită cu Valea Ponorici, formând o vale de mari dimensiuni, iar apele sale se revărsau în nord-estul depresiunii Hațeg.

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.