Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă vineri, 21 octombrie 2022, începând cu ora 17:00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției sculptorului Ion Mândrescu, „Omul, Timpul, Spațiul”. Expoziția cuprinde lucrări care definesc temele majore: „Structurile”, „Călătorii inițiatice”, „Sfinxul”, „Însingurare”, „Omul, timpul, spațiul”, „Murim spre a ne naște”.

Ion Mândrescu, unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, s-a născut în 1954, la Mihoveni, comuna Șcheia (jud. Suceava), apoi a urmat Liceul de Muzică și Arte Plastice din Botoșani (absolvit în 1974) și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București (1976-1980).

În 1981, a câștigat o bursă pentru sculptură și, timp de doi ani, a avut un atelier la Muzeul Storck. Cinci ani mai târziu, a sculptat bustul lui Mihai Eminescu, care, în 1990, va fi transpus în bronz, în trei exemplare: unul se află expus în Caracas, unul se află la Chișinău și al treilea la Mănăstirea Sucevița.

În 1985, începe să modeleze seria „Omul, Timpul, Spațiul”. Această operă consemnează nu numai una dintre cele mai importante lucrări ale artistului, dar și revenirea la sculptura figurativă. O revenire cu succes, ce fixează momentul nu numai pentru artist, dar și pentru sculptura românească contemporană.

În următorii ani, continuă să aprofundeze înțelesurile acestei declarații despre existența omului, coordonând masa sculptată după aceleași principii perspectivale. În 1992, Mândrescu participă cu opera sa la „Expoziția Universală de la Sevilla” și tot în același an este prezent la o expoziție de grup la Viena, organizată de Ministerul Culturii.

Într-unul dintre interviurile sale, artistul spunea că „mi-e greu să spun ce trebuie făcut ca într-adevăr să intrăm și noi într-o minimă normalitate și să nu fim umiliți”.

În 2003 lucrare „Omul, Timpul, Spațiul” a intrat în colecția Consiliului de miniștri a Comisiei Europene.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 13 noiembrie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.
Prețul biletului de intrare: adulți – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 3 lei
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.