Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13318463_976479125800669_1438652016_nUn tânăr de doar 17 ani a dovedit că este cel mai bun din România în domeniul tehnic, la practică. Octavian Virgilius Dănăcică, elev al Liceului Energetic Târgu-Jiu, a participat în luna aprilie a acestui an la Olimpiada Națională de Electrică, Electrotehnică și Electromecanică, organizată la Brașov. Adolescentul a reușit să finalizeze într-un timp record proba practică, obținând nota maximă – 100 de puncte. Acesta s-a întors acasă cu premiul III și asta pentru că la proba scrisă s-a clasat în primii șapte concurenți. În urma rezultatului său, mai multe facultăți din România îl acceptă pe acesta ca student, fără să mai susțină admitere. De asemenea, statul îi oferă și un loc la cămin, dar și o bursă de merit. Pe lângă pasiunea pentru domeniul tehnic, Octavian este arbitru și cochetează cu muzica.

Reporter: Ai participat la un concurs, la nivel național. Cum a fost experiența și ce premiu ai adus acasă?

Octavian Virgilius Dănăcică: Am participat la Olimpiada de Electrică, Electromecanică și Electrotehnică unde am luat premiul I pe județ și, mai departe, am mers la faza națioanlă, am obținut locul III pe țară.  A fost o experiență extrem de frumoasă și un premiu neașteptat pentru că au fost foarte mulți elevi bine pregătiți.

Reporter: Spune-mi cum ai reușit să te clasezi primul la practică, la acest concurs național?

Octavian Virgilius Dănăcică: După prima probă, cea scrisă, am ajuns pe locul 7, însă la proba practică am dovedit că pot mai mult. Am obținut punctajul maxim și am urcat foarte mult în clasament. Eu și încă un băiat am avut cele mai bune probe, însă eu am terminat primul și am obținut 100 de puncte. A fost ceva destul de ciudat, imediat după finalizarea probei, în 40 de minute am finalizat-o, am sunat-o pe doamna profesoară să îi spun rezultatul și m-a întrebat ce s-a întâmplat, dacă m-au dat afară din probă!?

Reporter: Ai mai participat la concursuri de acest gen?

Octavian Virgilius Dănăcică: Nu, este primul de acest gen. Am mai participat la olimpiade, însă de această dată am avut succes. Anul acesta o să particip la o tabără de pregătire practică, organizată de „Țara lui Andrei”, zilele acestea îmi depun dosarul, iar anul viitor o să particip la orice concurs de care o să aflu.

13348978_976478855800696_1822133110_nReporter: Știu că tu cochetezi cu muzica și mai ai o pasiune! Despre ce este vorba?

Octavian Virgilius Dănăcică: Îmi place foarte mult muzica și mă ocup și de fotbal. Sunt arbitru, astfel mai câștig un ban pentru a putea să îmi întrețin cealaltă pasiune, muzica.

Reporter: Cum ai descoperit iubirea  pentru muzică?

Octavian Virgilius Dănăcică: În clasa a IX-a s-a întâmplat acest lucru, mi-am descoperit pasiunea pentru folk și rock, până atunci nu ascultasem aceste genuri de muzică. Anul trecut, prin iarnă, mi-am strâns bani și mi-am luat o chitară și am început să învăț singur, acasă. Inițial îmi era rușine să cânt cu vocea, însă, ulterior, am prins curaj și am început să cânt pe la țară, iar prietenii m-au motivat și anul acesta am avut două spectacole.

Reporter: Cum a fost primul contact cu o chitară?

Octavian Virgilius Dănăcică: În primele nopți, după ce mi-am cumpărat-o, abia dormeam. Am încercat să cânt la ea, nu mă desprindeam de ea. Mă dureau degetele și arătau de parcă erau arse și aproape îmi dăduse sângele, dar pasiunea m-a îndemnat să nu renunț și să învăț singur.

Reporter: Ai participat la vreun concurs de talente?

Octavian Virgilius Dănăcică: Intenționez la vară, în luna august. Vreau să particip la Festivalul de Folk cu niște compoziții personale pentru că acolo doar așa sunt acceptate.

Reporter: Să înțeleg că ești și compozitor?

Octavian Virgilius Dănăcică: Da, încerc să fac acest lucru pentru că este necesar să pot participa la acest concurs. O să vedem cum se vor desfășura lucrurile.

13336297_976479179133997_267243739_nReporter: În ceea ce privește arbitrajul?

Octavian Virgilius Dănăcică: Încă de mic am practicat fotbalul, de pe la 6 ani. M-a  pasionat sportul acesta, însă ulterior nu am mai reușit să joc și am zis că  este timpul să încerc pe partea arbitrajului. Așa îmi câștig banii de buzunar.

Reporter: Unde vrei să mergi la facultate? O să alegi România sau străinătatea?

Octavian Virgilius Dănăcică: În urma olimpiadei la care am participat mi s-a oferit șansa să merg la orice Politehnică din țară, am locul asigurat și nu este necesar să mai dau admitere pentrru că am obținut rezultat bun la probe. Aș vrea să merg în Timișoara. De asemenea, o să mi se ofere și o bursă de merit în primul semestru și locul asigurat la cămin. Studiile vreau să le fac în țară, apoi vedem unde o să mă poarte viața.

Reporter: De ce vrei să rămâi în România?

Octavian Virgilius Dănăcică: Îi am pe cei dragi aici, prietenii. În plus,  consider că  învățământul în România este foarte avansat, învățăm mai multe lucruri decât străinii. Foarte mulți elevi din alte țări vin în România, noi de ce să plecăm peste hotare?

Distribuie:

1 Comment

  • Gavrilescu Virginia, 2 iunie 2016 @ 5:15 Reply

    Excelent articol! Octavian este un tanar de exceptie , un exemplu ce trebuie urmat ! Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.