Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Unelte sau podoabe din cele mai vechi timpuri și obiecte vechi de peste 30.000 de ani, două morminte de origine dacică, sunt prezentate în cadrul unei duble expoziții care a fost deschisă pe 1 martie la Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie de la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

0037_Castelul_Huniazilor_Corvinilor_Toprural_201103013 astel

Cele două expoziții intitulate „Preistoria și Protoistoria Hunedoarei” și „Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie” vor să arate continuitatea comunităților din zona Hunedoarei, mai ales că în imediata apropiere a Castelului Corvinilor a fost descoperită o importantă necropolă de origine dacică. Cele două expoziții sunt deschise în spațiul Muzeului de Arheologie din Curtea Husarilor. Vizitatorii celor două expoziții pot vedea două morminte descoperite în necropola de lângă castel. Majoritatea osemintelor aparțin unor copii, lucru mai puțin întâlnit, în condițiile în care în unul dintre acestea sunt prezente semne ale incinerației, iar în celălalt, nu. Istoricii avansează mai multe ipoteze legate de aceste morminte, despre care se crede că ar putea proveni din perioada secolelor II-I î.Ch.

Expozițiile prezintă, însă, și alte descoperiri din zona Hunedoarei și a Castelului Corvinilor:  diverse obiecte din Paleolitic, vechi de mai bine de 30.000 de ani, descoperite în grădina castelului, dar și piese din Neoliticul Timpuriu (6.500 î.Ch.). Epoca Bronzului și Epoca Fierului sunt, de asemenea, bine reprezentate, turiștii având posibilitatea să vadă unelte, arme sau podoabe. În una din săli a fost reprodusă o gospodărie cu un cuptor din Epoca Bronzului.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.